2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:08

Folyékony föld

Néma Júlia

Néma Júlia Magyar Formatervezési- és Ferenczy Noémi-Díjas képzőművész, porcelán- és kerámiatervező munkásságát a művészet, a design és a kézművesség egyedi összhangja jellemzi. A Néma Júlia Stúdió az ország egyik vezető kerámiaműhelye, egyben az első és egyetlen olyan vállalkozás hazánkban, ahol saját magas hőfokú fatüzeléses kemencében, professzionális módon készülnek műalkotások, építészeti kerámiák és használati tárgyak.
Néma Júlia művészi szemléletét lényegi Kelet-Nyugat érintkezések tapasztalatai formálták, hidakat építve a konstruktív és konkrét művészet, a távol-keleti esztétika, az európai formatervezés és a helyi fazekasság hagyományai között.

Műhelyének fontos pillére az az úttörő horderejű kutatás-fejlesztés, mely hazai, helyi alapanyagok feltárására és saját technológiájához igazítására irányul. Sok éve folyamatosan, országszerte gyűjt természetes forrásokat, agyagokat, földet, sziklákat, ásványokat egy fenntartható művészeti gyakorlat jegyében, egyedülálló eredményekkel. Ennek az interdiszciplináris és kultúraközi munkának a gyümölcsei láthatók a K.A.S. Galéria terében.

Néma Júlia a folyékony föld – objektek a vulkánok tengeréből című kiállításon a vulkáni tevékenység fiktív újra játszását rögzíti tárgyainak felszínén, járatlan utakon közelítve a kerámia, mint művészeti médium eredetvidékéhez.

A kiállítás megtekinthető a K.A.S. Galériában (Bartók Béla út 9.) május 6-ig.

Még több kultmix…