2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:30

A kínai kapcsolat

Dalia László

A magyar miniszterelnök egyre messzebb sodródik Brüsszeltől, az uniós értekezleteken egyedül áll sajtófőnökével, hiszen senkire nem számíthat, mezoni is odébbállt, Ficonak is fontosabb Szlovákia, semmint Orbánnal barátkozzon. A brüsszeli kerületi polgármester persze tett egy kis szívességet, hogy betiltotta a jobbos rendezvényt, s ezt itthon úgy feldobták, mintha világra szóló botrány lenne. No, de a propaganda egy dolog és más dolog a valóság. Márpedig itt nagyon rosszul áll a magyar kormány szénája. Bődületes hiányt mutat a mérleg három hónap alatt, Varga Mihály olyan zavarban van, hogy még a reptéri vásárlást is felhozta indokként, pedig ez Orbán mániája, mindenáron megveszi, aztán majd Nagy Márton csodát tesz. Persze, ő sem tud varázsolni, bármilyen okos és rafinált, ő is úszik az árral.

Látszólag van menekülési útvonal-. Igaz, Oroszország a háború miatt kiesett, legfeljebb a Ferencvárosnak segíthet egy Gazprom szerződés, egyébként Putyin nem, fogja támogatni a lenézett magyar kisöcsit. Kína megtehetné, de annak nagy ára van. És persze ezen dolgozik a fél kormány, jön is májusban két napra a mindenható kínai elnök, de mit fog ajánlani? Érkezhet még egy.két kínai beruházás, például egy újabb autógyár, ezúttal Pécsre vagyis Bicsérdre, esetleg még egy akkugyár, de ezzel sem leszünk kinn a vízből. A legújabb hírek szerint már Paksra is beengednénk őket, vagyis teljesen kinyitottuk a kapukat. Hitelt is lehet felvenni néhány kínai banktól, hiszen ők is itt vannak, de annak kamata van, s már a magyar államkötvények kamatai is túlságosan megterhelik a magyar költségvetést. Viszont uniós pénz nem jön, sem ma, sem holnap.

A kínai kártya kijátszásával Orbán veszélyes útra tévedt. A Biden kormányzat, s ne tévedjünk, ebben Trump is követné őket, ha véletlenül nyerne, Kínát össztűz alá vette.Kiderült, hogy az ázsiai mogul már az orosz-ukrán háborúban sem semleges, ha fegyvereket egyelőre nem is, de alkatrészeket szállít Moszkvának. S Washington elvárja Európától, hogy csatlakozzon hozzá Kína ellen. S ebben a hatalmas ellenszélben, a magyar miniszterelnök gyors ütemben közeledik Pekinghez, mintha az lenne a fő szövetségese. Nem kétlem, hogy Orbán is felmérte, a mostani helyzetben Kínához törleszkedni, öngyilkos taktika. Ám nem tehet mást, olyan egyedül van, mint Mózes a zsidókkal a sivatagban. És Orbán még az Úrra sem számíthat.