2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:27

Mégis jön román gáz?

A magyar kormány régóta vár arra, hogy Románia megkezdje a Fekete-tenger mélyebb részein fekvő földgázkincs kitermelését. A projekttől Orbán Viktor 2018-ban még hiába remélte energiafüggőségünk csökkenését, idén viszont már jobb hírek érkeztek a kitermelés előkészítéséről és a kinyerhető gáz mennyiségéről is. Magyarország akár évi egymilliárd köbmétert is beszerezhet majd a román energiahordozóból 2027-től, ezzel pedig kiváltható lenne a szintén egymilliárd köbméternyi cseppfolyós földgáz (LNG) importja Horvátországból.
A  Románia fekete-tengeri vizein közösen gázkitermelésre készülő vállalatok vezetői, Razvan Popescu, a Romgaz vezérigazgatója és Alexandru Maximescu, az OMV Petrom alelnöke arról számoltak be, hogy a Neptun Deep évi kitermelése nem négy-, hanem nyolcmilliárd köbméter lesz évente.

A Capital című román lap áprilisi cikke mindehhez hozzáteszi–, hogy a Neptun Deep gázmező üzembe helyezése jelentősen csökkentheti az orosz gázimporttól való függőséget.A nyolcmilliárdos kitermelés kétszeres mennyiséget jelent a korábbi várakozásokhoz képest, így talán a korábban reméltnél is többet kaphat majd Magyarország a Fekete-tenger mélyéről felszínre hozott energiahordozóból (a nyolcmilliárd köbméterre vonatkozó adat majdnem akkora mennyiség, mint Magyarország egész éves gázfogyasztása).

Még több AKTUÁLIS…