2024. október 18. (péntek) 12:16

Germán Saint-Tropez

Kőhajításnyira Dániától, Németország legészakibb szigete Sylt. A csupán 18-20 ezer lakosú üdülőhelyet már az 1800-as években felfedezték maguknak a pihenni, szórakozni vágyók. A közel félszáz kilométeres, egybefüggő strand a lubickolók és szörfösök kedvelt – cseppet sem olcsó! – nyári találkahelye. Pünkösd közeledtével mind több a turista a szeles homok-kő nyúlványon. A csúcsszezon júniusban rajtol Sylten, melynek dán neve Sild. Hiába fekszik az északfríz sziget bő félezer kilométerre Berlintől, egy-két átszállással a regionális vasúttal viszonylag olcsón kereshetjük fel a „germán Saint-Tropez-t”. Suhan persze ICE szerelvény és busz is arrafelé, ám autóval nem sokan ugranak át Syltre.
A Skandináviához közeli romantikus szigeten érdekes, parányi települések – Westerland, Kampen, Wenningstedt, List stb. – csábítanak, ha nem is garantált napsütéssel és kánikulával, de a pénzes szörfösök által imádott vad széllel. A 99 km²-es luxus homokbuckára a legtehetősebb üdülővendégek és háztulajdonosok persze nem (az autókat is fuvarozó) vonatszerelvényekkel érkeznek, hanem saját jachttal. Avagy, mint az FC Liverpool (hamarosan távozó) vezetőedzője, magángéppel. Angliából 80 perc alatt reppen Westerlandra Jürgen Klopp. Állandó lakhelyeként van bejegyezve nádtetős villája. A nemzetközi labdarúgás német sztárja és hitvese Ulla, amikor csak munkájuk megengedi – két foci meccs között is – szívesen töltenek pár napot hazájuk északi csücskében.
Gazdag és minőségi gasztronómiai kínálatáról is híres Sylt! A legnépszerűbb strand-vendéglő a Sansibar! Ahol esténként több száz liter francia pezsgő fogy, s éhen sem koppannak a hölgyek és urak. Pazar butikok szintén kényeztetik a shopingolni vágyó polgárokat! A jó közbiztonsággal és fergeteges éjszakai élettel dicsekvő sziget persze megsínylette a korona korszakot. De a járvány ideje alatt sok tehetős városlakó tette át székhelyét a telente zord, ám friss levegőjű Északi-tengerhez. A 750 kilométerre fekvő Liverpool és Westerland között ingázó Klopp házaspárnak e nyártól több hetes vakáció jár. Ismerősökben, barátokban, rajongókban ne lesz hiány!

Még több életmód…