2024. szeptember 19. (csütörtök) 17:56

A benzin is elindulhat a lejtőn?

autók

Miközben itthon most végre csökkenni kezdett a benzin ára, de még mindig jóval 600 forint felett van, a szakértők szerint hamarosan zuhanhat az üzemanyagár, hiszen világszerte kifelé mennek a benzines autók. Nagy kérdés, hogy az olajtermelők milyen stratégiát követnek. A saját országukban egyelőre benzinfalók járnak az utakon, s szinte elvétve sem látni elektromos járgányt.

Idén a felére csökkenhet a globális kereslet a benzin iránt, ami megszorongathatja az olajfinomítók árrését az év második felében. Egyre többen állnak át elektromos autóra Kínában és az Egyesült Államokban, valamint a koronavírus-járványt követő tavalyi megugrás után elkezdett visszatérni a normál fogyasztási szinthez.

A Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint 2020 óta a legalacsonyabb növekedés mellett a kereslet várhatóan 340 ezer hordóval nő, idén pedig eléri a 26,5 millió hordót. Ez a tavalyi 700 ezer hordós növekedéshez képest csökkenést mutat, mivel Kína lassan elérni a közlekedési üzemanyag-kereslet csúcspontját, miközben az Egyesült Államok már túl is van rajta.

Még több AKTUÁLIS…