2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:23

Szövetségre lépett a Huawei és a 4iG

Infokommunikációs innovációs központot épít, valamint a hazai cégek és a Magyarországon és a régióban működő kínai cégeknek kínál új, közösen kifejlesztett felhőalapú szolgáltatást a Huawei és a 4iG. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az aláírás előtti köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban a kínai elnök magyarországi látogatásakor gyümölcsöző tárgyalásokat fordítottak a kínai partnerekkel, és számos gazdasági megállapodás született, amelyek fő területei a vasúti infrastruktúra fejlesztéséről, az elektromobilitásról és az informatikai fejlesztésekről szólnak.

A miniszter az Index kérdésére kiemelte, hogy öt nagy jelentőségű fejlesztést illetően került sor megállapodásra. Az egyik a V0-s vasúti körgyűrű megépítésére vonatkozó kínai partnerségről szól, a másik a repülőtér és a főváros közötti gyors vasúti kapcsolat létesítését célozza. A harmadik megállapodás révén a hazai elektromos töltőhálózat fejlesztése is közös projektben valósulhat majd meg kínai vállalatokkal. Kína, Magyarország és Szerbia közösen fejleszti a röszkei határátkelőhelyet, ahol egy logisztikai bázis is létesül majd.
Az ötödik projekt az algyői olajmezőt köti össze a szerb vezetékhálózattal.
A projektek összértéke 5 és 10 milliárd euró között lehet. Miután valamennyi projekt felkerült az Egy övezet, egy út program programlistájára, s el lehet elkezdeni előkészíteni a konkrét beruházásokat, és megkezdeni a tárgyalásokat a finanszírozásról.

Még több AKTUÁLIS…