2024. október 18. (péntek) 11:20

Kifütyülték Trumpot, megtapsolták az ifjabb Kennedyt

Trumpot többször kifütyülték, amikor szombat este a Libertárius Párt országos gyűlésén beszélt. Amikor a volt elnök a színpadra lépett, sokan gúnyolódtak, míg néhány „Make America Great” sapkába és pólóba öltözött támogatója éljenzett, és azt skandálta, hogy „USA! USA!”. A szombati esemény azért volt ritka pillanat, mert Trump nyíltan szemtől szembe került a politikáját ellenzőkkel. Ugyanakkor előző este Robert F. Kennedy jr. sokkal sikeresebb beszédet tartott, akkor nem fütyült a közönség, s még az is meglehet, hogy őt, mint saját jelöltjüket fogják támogatni.

Nem vitás, hogy az egyéni szabadságjogokat előtérbe helyező libertáriusok szkeptikusak a volt elnökkel szemben, és a gyűlésre való meghívása megosztotta a pártot. Trump megpróbálta ezt elsimítani azzal, hogy az ellene folyó négy bűnvádi eljárásra utalva viccelődött:”Ha korábban nem voltam libertárius, akkor most már biztosan az vagyok.”
Beszéde alatt folytatódtak a sértegetések, és a közönség ki is fütyülte a volt elnököt. Trump végül visszavágott, mondván, hogy „nem akartok nyerni”, és azt is hozzátette, egyes libertáriusok azt akarják, hogy „továbbra is négyévente megkapják a 3 százalékukat”.

Trump megjelenése lehetőséget adott arra is, hogy olyan szavazóknak is udvaroljon, akik egyébként a független elnökjelöltet, ifjabb Robert F. Kennedyt támogatnák, aki pénteken tartotta saját beszédét a libertáriusoknál. A választók többsége nem akar 2020-ban visszavágót Trump és Joe Biden között. Az ifjabb Kennedy akár libertárius jelölt is lehet.

Robert F. Kennedy szenátor fia és John F. Kennedy elnök unokaöccse meglehetősen ellentmondásos alakja az amerikai politikának. 1999-ben társalapítója volt a Waterkeeper Alliance környezetvédelmi csoportnak és elnöke is volt. Több könyvet is írt élete során, amik közül kettő is New York Times-bestseller lett.1986-tól 2017-ig a Natural Resources Defense Council nonprofit szervezet jogásza volt,
2005 óta népszerűsítette azt a tudománytalan elméletet, hogy vakcinák okozzák az autizmus kialakulását. A Covid19-pandémia kezdete óta az egyike legfőbb alakja lett az oltásokkal kapcsolatos téves információk terjesztésének.2023. április 5-én jelentette be, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson. Trump korábbi tanácsadója, Steve Bannon javasolta neki az ötletet.Természetesen demokrata színekben indult volna, mint egykor nagybátyja és apja, de 2023 októberében meggondolta magát, s most függetlenként kampányol.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…