2024. október 18. (péntek) 10:53

Nem a határkerítés miatt kell fizetni

Június 13-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság egy olyan ügyben, amely arról szól, hogy Magyarország nem hajtott végre egy korábbi bírósági ítéletet, és ezért pénzbüntetéssel sújtható. A magyar kormányzati kommunikáció az elmúlt pár napban beleerősített, és ezen ügy kapcsán arról beszélnek, hogy a határkerítés miatt akarják büntetni a magyarokat.

Az Európai Bíróság 2020 decemberében hozott egy ítéletet, amelyben megállapította, hogy az akkori magyar menekültügyi rendszer számos ponton sérti az uniós jogot. A legfőbb kifogás az volt, hogy az akkor még működő tranzitzónák nem alkalmasak arra, hogy a menedékkérők benyújtsák nemzetközi védelem iránti igényüket, a kérelmezőket gyakran 30 napon túl is fogva tartották, általános gyakorlat volt, hogy még a fellebbezés elbírálása előtt visszatoloncolták a migránsokat Szerbiába. A jogvitában az összes magyar érvet elutasították.

Ez volt az az ügy, amelynek következményeként az uniós határőrizeti szerv, a Frontex kivonult Magyarországról, mert nem akartak részt venni az uniós jog folyamatos megsértésében. Közben a magyar kormány módosította a menekültügyi szabályozást, a tranzitzónákat bezárták (bár erre nem kötelezte a kormányt az ítélet), és bevezették azt a rendszert, hogy a menedékkérelem benyújtásának előfeltétele egy szándéknyilatkozat beadása a belgrádi magyar nagykövetségen. Erről tavaly júniusban mondta ki az Európai Bíróság, hogy szintén sérti az uniós jogot, mert nem biztosítja a menedékkérelem beadásnak a lehetőségét a határon, ami egy nemzetközi jogi alapelv.

 

Még több AKTUÁLIS…