2024. október 18. (péntek) 10:44

Gyűrű 2: A walkür

Iréne Theorin

Amilyen színes és meseszerű elemekben gazdag A Rajna kincse, olyan sodró lendületű és szenvedélyes A nibelung gyűrűjének második estéjét kitöltő zenedráma, A walkür. A két egymástól elszakadt testvér, Siegmund és Sieglinde viszontlátása torokszorító, az ifjú hős halála megráz és felkavar, a tudat mélyén elfojtva szunnyadó emlékek felszabadulását ábrázolva Wagner a freudi pszichoanalitikus gondolkodást előlegezi meg. Lélekelemzés drámai események árnyékában: ez A walkür, mely talán A nibelung gyűrűjének az a része, amely leginkább megállja a helyét egymagában, s amelyet, mivel szervesen kapcsolódik a német romantikus operai hagyományhoz, legtöbbször és legszívesebben játszanak önálló műként.
A Müpa Fischer Ádám művészeti vezetése által fémjelzett Ring-ciklusának a kezdetektől kivételes erénye a rendkívüli teljesítmény, melyet a vokális előadógárda nyújt, a négy művet a szerzői előírásnak megfelelően négy egymást követő napon szólaltatva meg.
A walkür idei előadásán színpadra lépő Brünnhilde a Wagner-napok történetének egyik legjelentősebb közreműködője, a svéd drámai szoprán, Iréne Theorin. Nemcsak ő csap össze élesen Johan Reuter Wotanjával, de a Frickát alakító Schöck Atala is. Siegmundot a dán tenor, Magnus Vigilius kelti életre, Hundingként pedig Jongmin Parkot láthatjuk-hallhatjuk, Sieglindét Karine Babajanyan formálja meg. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám június 21-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kép:

Még több kultmix…