2024. október 18. (péntek) 10:29

Égbe szöktek a használt kocsi tarifák

Mogyorósi Géza

Németországban már 49 millió autó rója az utakat – a környezetvédők bánatára! Zsúfoltak a használtjármű telepek is. Főleg, mert nagyon megdrágultak 2020 óta a nyűtt négykerekűek. Pár hónapja berlini cimborám váltotta le roggyant, jó húsz esztendős Passat Variantját egy 17 éves, benzines VW Golf kombira: a kocsi csere 2.800 €urójába került. S régi verdája már Afrikában szennyezi a levegőt! Hölgy ismerősöm egy kívül-belül csinos, itt-ott rozsdafoltos, azonos korú, hatalmas rakterű, dízel Volvóért – 270 ezer kilóméterrel – 7 ezer €-t perkált le most márciusban.

A sok millió forintos tartósfogyasztási cikkek piacán az autóvásárlók sehol sincsenek könnyű helyzetben, midőn használt négykerekűt kell választaniuk. Kit a márkahűség ver bilincsbe, kit a lóerőimádat. Másokat pedig a divat, avagy a pénztárca karcsúsága befolyásol. A megbízhatóság, a komfort és a gépkocsi nyújtotta biztonság is fontos tényező. Az Euro NCAP által vizsgált 2014/15-ös modellek közül anno többek közt francia, svéd és német típusok arattak diadalt. A brüsszeli székhelyű Euro NCAP (European New Car Assessment Programme/Európai új kocsi értékelési program) akkori toplistáján a Volvo V40-es lett a kompakt kategória győztese. Hol van már a japán márkák dicsősége?

A kiskocsik mezőnyében a Renault Clio volt a bajnok, s szintén „csillagos ötöst” érdemelt a méretesebb skandináv V40-es. A töréstesztek azt mutatták, hogy mind az utasok, mind a karambolban érintett járókelőknek jó esélyük van megúszni az ütközést a BMW 3-as sorozatával is. Hiszen a középosztály bajor kedvence aktív és passzív biztonsági berendezésekkel óvja a bentülőket és a forgalom többi szereplőjét. A minivan-kategóriában fej-fej mellett végzett a toplistán a ma sem unalmas Ford B-Max és a szintén négyajtós Fiat 500L. A kisdzsipek versenyében a Ford Kuga érte el a legmagasabb pontszámot. Az izmosabb, tágasabb terepjárók legbiztonságosabbika a Hyundai Santa Fe volt – így a brüsszeli Euro NCAP. A családi/üzleti mikrobuszok versenyét tíz éve a közkedvelt Ford Transit Custom nyerte. Ezek ma a 10 ezer €uró alatti kategória kedvencei!