2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:36

Esterházy Marci lesújtó kritikája

Az index kérdezett a nyaraló EsterházyMártontól, aki meglepően őszintén válaszolt, többek között Szoboszlait is bírálta, akinek szerinte  „nem csak az a feladata, hogy amikor a meccs előtt a bíró feldobja a pénzérmét, ő térfelet válasszon. Ennél valamivel több. Például amikor meglátja, hogy a csatár Sallai Roland a saját térfelünk közepén passzolgat Willi Orbánnal, akkor rászóljon, hogy »Te, öreg, neked nem ez a helyed, menj fel támadni!« Ő az edző meghosszabbított keze a pályán, és azonnal reagálnia kell arra, hogy az ellenfél más formációban játszik, mint ahogy azt elképzeltük. Nálunk ez úgy működött a nyolcvanas évek közepén, hogy amikor a Döme hátrajött, elkérte a labdát Nagy Antitól vagy Garaba Imitől, akkor Anti, a kapitányunk ráripakodott: »Döme, mit keresel itt, azonnal menj vissza a középpályára, neked az a dolgod, hogy gólpasszokat adjál, vagy gólt rúgjál!« Ezt hívják pályán belüli kommunikációnak.”
Esterházy azt sem értette, miért lepte meg a csapatot a svájciak felállása, taktikája és stílusa. hiszen ők mindig így játszanak.
„Csodálom, hogy csak a szünetben sikerült rendezni a sorokat, amikor sajnos már elment a meccs. Még minálunk, a Csillaghegy csapatában, ahol annak idején elkezdtem focizni, is úgy volt, hogy ha valami nem volt világos, az edző kézbe vette a labdát, és elkezdte magyarázni: »Kezdjük az alapoknál. Ez itt a labda…« Aztán következett a taktikai eligazítás. Ilyenkor felteszem a költői kérdést, hogy előzőleg ennek a népes szakmai stábnak valamelyik tagja nem nézett meg egy-két videót a svájci válogatott mérkőzéseiről? És ennek tudatában nem beszélték át a lehetséges stratégiát A-tól Z-ig?! Hátha elleshetnek valamit a taktikájukból…”

Sajnos, az egykori kiváló válogatott játékosnak igaza van, más sem érti, miért volt olyan megszeppent a magyar válogatott és miért nem találták a labdát egy félidőn át. Az írek elleni meccs mér megmutatta, hogy ezt. védelem nem a régi, leginkább egy átjáróházra hasonlít. Indokolt lett volna eleve Bollát és Dárdait játszatni Lang és Szalai helyett. Persze, Rossi tudja, mit csinál. Ezúttal talán ő is tévedett.

Még több sport…