2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:57

Meloni sem kér Orbánból

Kissé nagyképűen nyilatkozott a minap Gulyás Gergely, amikor arról kérdezték, hová tart a Fidesz az uniós frakciók közül, miután az ő helyüket a Tisza párt foglalta el az Európai Néppártban. „Minekünk nem feltételeket szoktak szabni, hanem megkérnek, hogy valahova csatlakozzunk” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten, amikor szóba került a Fidesz csatlakozása a Giorgia meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióhoz.
A Corriere della Sera olasz lap szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította Orbán Viktor kívánságát, így a Fidesz nem csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformisták nevű európai parlamenti frakcióhoz.
Orbán múlt pénteken a Kossuth rádióban még arról beszélt, hogy ő azt szeretné, ha a jobboldalon a francia Marine Le Pen és az olasz Giorgia Meloni közös képviselőcsoportot alapítana.
„Ha ők ketten meg tudnak állapodni, és mi, a Fidesz csatlakozunk hozzájuk, akkor létrehozhatnánk az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját. Sőt, a Néppártból is tudnánk szerintem még áthozni pártokat, könnyen lehet, hogy fél éven belül miénk lenne, a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció. Erről szoktunk álmodni…”
És ez a kívánsága valóban álom maradt, hiszen a Fidesz felvételének több hátránya lenne, mint előnye, A frakció több pártja is jelezte, hogy nem kérnek a magyar miniszterelnökből. Mint írják, ennek oka, hogy Orbán Viktort az ECR több tagja is „vállalhatatlannak” tartja, és a belgáktól a finnekig többen is világossá tették, hogy a Fidesz csatlakozása esetén ők távoznak.

Még több AKTUÁLIS…