2024. szeptember 20. (péntek) 00:09

Terjed a szamárköhögés, a védőoltás hiánycikk

Magyarországon is terjed a szamárköhögés. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos a Portfoliónak úgy fogalmazott: fertőzés esetén a krónikus betegek és az idősek számítanak veszélyeztetettnek, ezért a felnőttek számára is érdemes felvenni egy ismétlő védőoltást.
Rósa Ágnes gyermekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése. 18 év felett tízévente egyébként is érdemes megismételni a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni oltásokat. Azoknak a várandós anyukáknak pedig, akik öt éven belül nem voltak oltva, és a harmadik trimeszterben járnak, szintén ajánlott oltani.
Hiánycikk az oltóanyag
A Portfolio azt írja, sok gyógyszertárban nem érhető el a felnőtteknek szánt szamárköhögés elleni ismétlő védőoltás. Ugyanakkor a piaci szereplők is megerősítették az országos hiányt, amit a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa is bizonyít. a gyártók visszajelzései szerint már a napokban megérkezhetnek az oltóanyagok a gyógyszertárakba.

Még több életmód…