2024. október 18. (péntek) 10:30

Putyin után az orosz turistákat is várják

Kim Jong Un

Kim Jong-un rugalmas politikus. Anno többször randevúzott az amerikai elnökkel: s ha Donald Trumpot novemberben újraválasztják, akkor megint találkozhatnak. Ki gondolta volna viszont, hogy két tucat esztendeje nem járt orosz államfő Észak-Koreában? 2024 nyarán megtört a jég – nagy csinnadrattával fogadták Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint. Az Ukrajnában réges-rég háborúzó vendég /”vannak még hűséges szövetségeseim” mottóval/ többek közt „védelmi, katonai” szerződéseket kötött házigazdájával.

Szintén a kapcsolatok szorosabbra fűzését jelezte, hogy – sokak meglepetésére – Ázsia egyik legszegényebb, 26 millió lakosú állama is részt vett a tavaszi, moszkvai turisztikai szakvásáron (MITT). A sztálinista diktatúraként emlegetett távolkeleti ország „Projekt Pjöngjang“ szlogennel az „előítéletek leépítésének” fontosságával indokolta, hogy pár hónapja – első alkalommal – szerepelt az orosz főváros idegenforgalmi seregszemléjén. A Föld „legtitokzatosabb” birodalmaként aposztrofált régióba főleg strand és sí programokkal csábítanak külföldieket!

A moszkvai show több, mint kéttucat vendége Indiától a volt szovjet tagköztársaságokig és Egyiptomtól Sri Lankáig képviseltette magát az Ukrajnával harcoló Oroszország mustrájának mintegy 900 standján. A MITT a szankciók miatt főleg az EU államokba és Amerikába ritkábban utazgató orosz középosztálynak nyújthat alternatívát. Például Kim Jong-un vezér „furcsa”, de szép és „demokratikus” vidékein – olvastuk a Moskauer Deutsche Zeitungban. Putyin „jó reklámarc” lehet honfitársai számára. Pláne, hogy az észak-koreai vezérrel közösen tartott júniusi sajtótájékoztatón méltatta, hogy milyen szép és modern lett a főváros. Az orosz elnök elbúcsúzván Kim Jong-un elvtárstól, Vietnámban folytatta hivatalos útját…