2024. október 18. (péntek) 10:33

A Balkán bája

Mogyorósi Géza

Németország tíz városában javában zajlik a 2024-es labdarúgó EB. Berlintől Kölnig rendőrök, biztonsági szakemberek tízezrei gondoskodnak arról, hogy a meccsek előtt, alatt, s után ne legyenek „balhék”. A müncheni, majd stuttgarti stadionba bumerángként visszatérő No. 1. magyar drukker, O.V. testőreinek így nem akadt sok dolguk eddig. Igaz a múlt héten két, a külföldi kormányfő konvoját kísérő motoros zsaru balesetet szenvedett. Sajnos az egyik német egyenruhás életét vesztette, míg társa súlyosan megsérült.

Tucatnyian sebesültek meg az elmúlt napokban a pályán kívül Lipcsétől a bajor fővárosig is. A sajtó jelentésekben főleg horvát, bosnyák és szerb randalírózókról olvasni, akik többek közt olasz és dán szurkolókra támadtak rá. A sörözők, büfék műanyag székeivel felfegyverkezett balkáni hordák jelentős része az NSZK-ban évtizedek óta békésen élő – hirtelen? – megvadult legények spontán gyülekezete. A foci ellenfelet „ellenségnek” tekintő, sportszerűtlen srácok nemzetük zászlajába burkolózva ártanak egyszerre a labdarúgás európai ünnepének, jó hangulatának és saját hazájuk imázsának. Nem értem, miért van erre szükség?

Elautózva a Brandenburgi kapu közelében, az azért megnyugtató, hogy legalább a kontinens torna legkeletibb helyszínén kevés a csetepaté. Noha egy-egy rangadót 50-70 ezer sportbarát néz nagy kivetítőkön Berlin szívében. Tíz kilométerre az Olympia stadiontól és kőhajításnyira „Republik Ungarn” nagykövetségétől és a Reichstagtól. Gondot nem a verekedők okoznak, hanem a gyakori záporok, viharok, amikor más nagyvárosok szurkolói zónáiban is zárva maradnak a foci-buli övezetek. Szóval bízzunk benne, hogy július derekáig jobbára szárazon megússzuk az – eddig izgalmas – nemzetközi meccseket!