2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:18

Ficóék nem csatlakoznak

Fico csütörtökön egy Facebook-videót tett közzé, amelyben a Smer azon törekvéseivel foglalkozott, hogy újra csatlakozzon a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) vagy sem. Fico azt mondta, nem értenek egyet az S&D számos álláspontjával, éppen ezért a szlovák képviselők nem szeretnének közöttük ülni.

Eközben jelezte, hogy nem csatlakozik szövetségesei, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babiš volt cseh kormányfő új csoportosulásához, a Patrióták Európáért nevű frakcióhoz.
„Az európai szocialisták valószínűleg azt gondolják, hogy eladjuk a lelkünket. És hogy feladjuk szuverén álláspontjainkat Ukrajnával, a vétójoggal, a migrációval vagy etikai kérdésekkel kapcsolatban, cserébe a párt- és frakciótagságért” – mondta Fico a videóban.
Az S&D 2023 decemberében felfüggesztette a Smer és Hlas európai parlamenti képviselőit, miután egyre több kritika érte őket oroszbarát nézeteik, a szélsőjobboldallal való összeborulásuk és a Smer szocialista értékektől való markáns eltávolodása miatt.
„Ha azt várják el tőlünk, hogy menjünk el valahová, és egyszerűen csak papoljuk mások kívánságait, még akkor is, ha ez szöges ellentétben áll a szlovák nemzeti érdekekkel, akkor hadd mondjam előre: Köszönjük, de a mi képviselőink inkább maradnának nem beiratkozók” – tette hozzá Fico.
Fico Orbánról is beszélt. „Nem hittem a szememnek, =amikor láttam), amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek, amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába, hogy béke-megállapodásokat kezdeményezzen. Ez egyszerűen megengedhetetlen” – vette védelmébe a magyar miniszterelnököt. „Ha azért ment volna, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a szlávoknak még intenzívebben kellene egymást gyilkolniuk, talán valaki jelölte volna őt Nobel-békedíjra”. Arról is beszélt, hogy ellene van Ukrajna NATO-tagságának.

Még több AKTUÁLIS…