2024. október 18. (péntek) 08:21

Beütött az elektronikai krach

Egy brutális informatikai hiba következtében egy sor szolgáltatási ágazat bénul meg világszerte. Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál van a hiba, jelen állás szerint a CrowdStrike hibás frissítése okozza a példátlan bajt.A Microsoft szóvivője pénteken azt mondta a BBC-nek, hogy „a szolgáltatások többsége már órákkal korábban helyreállt”. Az ausztrál belügyminiszter szóvivője szerint a kiesés a jelek szerint a Crowdstrike globális kiberbiztonsági cégnél felmerült problémával függ össze, és az ország kiberbiztonsági felügyelősége szerint nincs olyan információ, amely támadásra utalna.

A BBC szerint a problémák észlelhetőek egyebek közt a légi- és vasúti tömegközlekedésben, de más szolgáltatásokban is, például a bankszektorban és a médiában, de még olykor az egészségügyben is. A Sky News egy időre elérhetetlenné vált, Angliában egyes háziorvosi rendelőknek akadt problémája az időpontfoglalással.A Wizzair is bejelentette, hogy több szolgáltatása nem működik, így az elektronikus becsekkolás sem, ingyen lehet a reptéren beszálló kártyát kapni, de most tényleg 3 órával az indulás előtt ott kell lenni.

A CNN azt írta, hogy az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal tájékoztatása szerint több nagy amerikai légitársaság – köztük a Delta, a United és az American Airlines – összes járata leállt péntek reggel kommunikációs probléma miatt. A probléma a járatok célállomásaitól függetlenül előállt. Más országok légitársaságai is fennakadásokat jelentettek, például a Virgin Australia és a Qantas, továbbá európai és ázsiai repülőtereken is előállt a gond.

Még több AKTUÁLIS…