2024. október 18. (péntek) 07:16

Kalandozás Egerszalókon és Demjénben

Ez a Gyógyvizek Völgye, ezernyi látnivalóval és élménnyel. Persze nevezhetnénk ezt a csodálatos vidéket az Ízek Völgyének is, hiszen nemcsak a gyógyvizek jótékony hatását élvezhetjük itt, hanem a borokét és az ételekét is. Mielőtt belekóstolnánk a helyi specialitásokba, mártózzunk meg az egerszalóki és a demjéni fürdők jótékony vizében.
A csaknem 2000 lelkes Egerszalók évtizedek óta az egyik legkedveltebb fürdőhely, régebben még Miskolcról és a környező településekről is idejártak a romantikára vágyók, akik vadregényes körülmények között áztathatták magukat, akár éjszaka is, a kezdetleges medencékben, miközben 36-39 fokos vízben ücsörögve beszélgethettek, gyönyörködhettek a több színben pompázó mészkőhegyben, vagy sódombban. Innen kapta a nevét a szomszédban magasodó modern fürdőkomplexum, az ötcsillagos Saliris Resort Spa & Gyógy- és Thermal Fürdő – saliris sószivárványt jelent -, amelynek igazgatójától, Knoll Ritától megtudtuk, hogy a forrást 1992-ben minősítették gyógyvízzé, negyedszázaddal később pedig a gyógyfürdő környéke elnyerte a minősített gyógyhely címet. A vízben nemcsak a szállóvendégek lubickolhatnak, hanem bárki, aki megvásárolja a belépőjegyet. A kinti, nosztalgia fürdőben is ugyanaz a jóminőségű gyógyvíz áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére három kis medencében, mint a szállodában, csak jóval olcsóbban.
A közeli Demjénben is hasonló élményben részesülhetünk a Piramis Fürdő és Üdülőparkban, ahol még egy mesevilág is vár ránk, hiszen a gomba alakú kis házakat – amelyekben alhatunk is – színes mesefigurákkal díszítették. Még egy „igazi” vár is vár ránk itt 36 fokos termálvizes medencével, a szabadban pedig dézsafürdők.
– Az Év Szállása szakmai díj harmadik helyezését érte el komplexumunk két évvel ezelőtt – büszkélkedett Téti Péter a cég egyik vezetője. – A fürdő- és üdülőparkunkat főleg gyerekes családok számára hoztuk létre évekkel ezelőtt komfortos apartmanokkal.
A szomszédban is egy igazi paradicsomban érezhetjük magunkat az Egri Korona Borház, Borfalu és Wellness Hotelben, ahol van egy igen látványos és hangulatos tófürdő, valamint több élménymedence. Az alapító Rácz család, két évszázada foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és borászattal, illetve borturizmussal. Érdemes idelátogatni és megpihenni a fürdő- és borszeretőknek egyaránt, mert így összekapcsolható a relaxálás az ízélményekkel, hiszen nemcsak kiváló minőségű ételeket, borokat készítenek – évente 1,5 millió palackot! -, hanem vendégszeretetüknek is messze földön híre van. Akárcsak a közeli St. Andrea Szőlőbirtoknak Egerszalókon, ahol  a Lőrincz borászdinasztia megalkotta a világ legjobb borát. S ez nem túlzás, mert a földkerekség legismertebb nemzetközi borszakírója, James Suckling az eddigi legmagasabb, 98 ponttal jutalmazta száraz vörösborukat. A Nagy-Eged dűlőben termett bikavér így nemcsoda, hogy a szőlőbírtok zászlósbora. Egyébként az országos díjnyertes Egri Cabernet Sauvignonukkal indult el 1997-ben a kis családi pincészet világhódító útjára – tudtuk meg Lőrincz Ákostól, aki angol nyelven nemzetközi gazdálkodást tanul. Az igen exkluzív St. Andrea Szőlőbirtok alapítói szülei, Lőrincz György és felesége, a névadó Andrea, három fiúk, György, Bálint és Ákos, viszi tovább a híres családi vállalkozást a siker útján.
Szintén családi vállalkozásban működik a településen a 2000-ben alapított családias hangulatú Varga Borbarát Pincészet, amely a családfőről – egyben a község jelenlegi vezetőjéről – Varga Istvánról kapta a nevét. Nagyobbik fia, Dávid egyre mélyebben folyt bele a pincészet életébe s ma már Dávid Borház és Étterem néven működnek, értékesítik vörösboraikat, de jó minőségű fehérborok készítésére is készek. A helyi specialitásokra épülő házias ételeik pedig szép számban vonzzák a vendégeket. Mint ahogy a szintén magyaros ételeket kínáló Trófea, amelynek tíz éve Szegedi Pál a tulajdonosa, aki eleinte halas ételekkel rukkolt elő vendégeinek, de ma már inkább tradicionális, magyaros ételekkel hívja fel a figyelmet svédasztalos kivitelben. Az ”idetévedőket” igazi ízorgia fogadja nap mint nap!
Érdekes, hogy Kovács Pap Péter pedig egy amerikai ételféleséggel vált országos hírűvé, amit kicsit magyarosított, és nemzetköziesített is az egy éve nyitott hangulatos Bérc Burger & Bár nevű éttermében, amely felett izlésesen berendezett szobákban, négy csillagos körülmények között a Villa Bércben pihenhet meg a megfáradt vándor.  A tulajdonos, különleges életutat tett meg addig, míg vendéglátós és fogadós lett feleségével, s míg eljutott a híressé vált saját-hamburgerekig, amelyek elkészítését több földrészen – Ázsiában, Afrikában, Amerikában, Ausztráliában – tanulmányozta. Kovács Pap Péter még krokodilhúsból is készített burgert!
Aki pedig fürjtojásra vágyik, látogassa meg a Subás Tojás fürjtenyészetet a községben, ahol Montvainé Haskó Kinga ős- és kistermelőnél fél ezer fürjjel is találkozhat. Ő szívesen elmondja, hogy mi mindenre hasznos a fürjtojás, amely megelőz sokféle betegséget. Kiselőadását érdemes meghallgatni termékeinek jótékony hatásáról.  Aki pedig másfajta élményben szeretne részesülni, innen egy rövid ugrásra, az utca végiben belemerülhet a selyemkendő festés rejtelmeibe Pintér Beáta segítségével az Angyalos Házban. Szívesen be is mutatja, hogyan készülnek a nagy precizitást igénylő gyönyörű kendők.
Kihagyhatatlan a barlanglakások titokzatos világa, 3D szemüveggel a barlangmoziban izgalmas időutazást is tehetünk az őskori kőzetek keletkezésétől kezdve a barlanglakások kialakulásáig, amelyekbe még istállót, pincét is vágtak. A múzeum-lakótelepen meghagyták a régi bútorokat, szerszámokat, használati tárgyakat. Itt, a kis boltban, többek között kaphatók a helyi Sáfránykertben Márton Miklós és családja által bodzából készített termékek, lekvárok, pálinkák, szörpök, amelyek egy különleges ízvilágba visznek bennünket.  Külön történet, hogy a bodza feldolgozása milyen aprolékos és szakszerű munkát igényel a gyűjtéstől a feldolgozásig.
De, aki még ennél is többet szeretne megtudni Egerszalókról és Demjénről, illetve környékéről, érdemes megkeresnie a Gyógyvizek Völgye Turisztikai Információs Irodát, ahol Czvack Mariannától és Farkasné Uzelman Szilviától minden segítséget megkaphatnak az érdeklődők.

Még több életmód…