2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:54

A NOB megvédte Luca ellenfelét

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg Imane Helifet, akinek az indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.A 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton éppen Hámori Luca ellen lép ringbe az agériai bokszoló

A  bokszoló ugyanis bár nőnek született és nőként éli mindennapjait, nagyon magas tesztoszterin szintje miatt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta a világbajnokságról.  Az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint XY kromoszómáik vannak, a NOB szerint viszont kizárásuk önkényes volt.

A NOB hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat. A tokiói olimpián is részt vett Helif, de egy győzelem után kiesett. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet fog küldeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt, de Hámori mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

Még több sport…