2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:46

A kémeket Putyin fogadja a reptéren

A Kreml szerint voltak olyanok a csütörtöki amerikai–orosz fogolycsere keretében „hazatérő” alvóügynökök között, akiknek a gyerekei csak a repülőn tudták meg, hogy oroszok. A Dultsev házaspár gyerekei nem beszélnek oroszul, ezért Vlagyimir Putyinnal spanyolul köszöntötték őket. A magukat argentinoknak kiadó szülőket Szlovéniában ítélték el, ahol hét évig éltek argentinnak kiadva magukat, s otthon csak spanyolul. beszéltek. Gyerekeik állítólag azt sem tudták, ki az a Putyin.

A leghíresebb fogoly, Vagyim Kraszikov volt, aki 2019-ben az FSZB bérgyilkosaként Berlinben lőtt agyon egy grúz állampolgárságú csecsen vezetőt. A másik hét oroszt mind kémkedésen kapták, egyikük pénzmosás miatt ült amerikai börtönben, de köztük volt két, Szlovéniában elfogott orosz kém is. A szabadon engedésükhöz több szövetséges ország részvételéhez volt szükség, Kraszikov például Németországban töltötte az életfogytiglani börtönbüntetését.

Az oroszok cserébe szabadon engedték Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját, Paul Whelan nyugalmazott amerikai tengerészgyalogost, Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit újságírót és orosz disszidenseket, köztük Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető néhány bebörtönzött munkatársát.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…