2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:36

Hosszú Katinka vesszőfutása

Hiába nyert három olimpiai aranyat Hosszú Katinka, most elárasztotta a komment cunami. Mindennek elmondták, amit csak lehet egy emberről, aki nem a jellemével tüntet. Nos, bármelyiket idézném, egyik sem trágár, egyik sem durva, csak éppen ezután Katinka már nem áll meg a lábán. És az a legfinomabb, hogy tetszett volna méltósággal visszavonulni…

Amikor évekkel ezelőtt a Hosszú-Tusup házaspár nekiment Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnökének, aki ugyan nem volt egy grál lovag, de több évtizeden át dolgozott az úszókért, azt hittem, Tusup vitte bele Katinkát a buliba, ő ilyen telhetetlen, s akarnok. Ám most kiderült, hogy tévedtem. Hosszú Katinka már nem az a bajai kislány, akit a nagyapja levitt az uszodába és meg sem állt, míg végig nem verte a világot, s többek között több olimpiai- és világbajnoki aranyat begyűjtött.

Katinka képtelen volt visszavonulni. A Tusuppal való válása után sorban elhagyta az edzőit és biztosan csúszott lefelé a lejtőn. És képtelen volt belátni, hogy már nem képes jó időket úszni és még mindig Párizsba akart utazni, de az idő cserben hagyta. És most igazán mélyre süllyedt, amikor aljasnak nevezte az úszó szövetség vezetőit ls lemondásra szólította fel őket, mert szerinte akadályozták Milák Kristófot, hogy kétszeres olimpiai bajnok legyen Párizsban. Holott Milákot senki sem akadályozta, a saját útját járta, miközben egyszer sem emelte fel a telefont, hogy legalább Sós Csaba szövetségi kapitánynak elmondja, egyszer majd előkerül és még az is lehet, hogy Párizsban is elindul a 100 és 200 méteres pillangó úszásban.

Hosszú Katinka saját magát járatja le. Hol van már az Ironlady, akinek valóban egy ország drukkolt? Persze, sokaknak nem tetszett, amikor kiderült, hogy csak az ő tanítványai edzhetnek a Duna Arénában, aztán majdnem az övék lett Csillebérc, vagyis ha nem válnak el Tusuppal, hozományként megkapták volna. Orbán úgy adományoz, mint egy igazi diktátor, de ez egy másik történet. Wladár Sándor, Sós Csaba és a többi szövetségi vezető is az uszodából érkezett, s aligha azt érdemlik, hogy bemocskolják őket. Hosszú Katinkának egy meditációt javallanék, olvasson el tíz-húsz kommentet és aztán gondolja át, hogyan jutott el idáig.