2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:47

A sajt és a csokoládé is felelős a migrénért?

headache

A migrén és a táplálkozás összefüggését vizsgáló új tanulmányról számoltak be a július 26-i Nature-ben. A tudósok a migrénben szenvedők egy csoportját tanulmányozták. Egy részüknek placebót, míg a másik részüknek fenil-etil-amint tartalmazó kapszulákat adtak. A placebót kapók csoportjában 36-ból 30-nak nem volt migrénes reakciója a cukorkapszuláktól. Azonban a fenil-etil-amint kapók 36-ból 18-an migrénes rohamot szenvedtek.
A fenil-etil-amint tartalmazó élelmiszerek, mint például a csokoládé és a sajt, hozzájárulnak bizonyos migrénhez. A tudósok azt eddig is tudták, hogy számos tényező, köztük a hormonális ingadozások, a stressz és az időjárás változásai erősebb migrénes rohamokat válthatnak ki. Azt is megállapították, hogy bizonyos gének növelik a migrén kockázatát (SN: 5/3/18). Bár a migrén kialakulásának hátterében álló folyamat még mindig tisztázatlan, a kutatók azonosították a migrén elindításának kulcsszereplőjét: a CGRP-t, egy fehérjét, amely segít a fájdalomjelek továbbításában az idegrendszerben. A CGRP tevékenységét célzó gyógyszerek, amelyeket először az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala hagyott jóvá 2018-ban, sok beteg számára nyújtottak enyhülést.

Még több életmód…