2024. október 18. (péntek) 12:24

Az Orbán program

Dalia László

Kötcsén idén is összegyűlt a rajongó tábor, s meghallgatták Orbán Viktort.Áhítattal figyelték, s csak arra volnék kíváncsi, hogy hányan hitték el, amit mond. Nem becsülném le a kormány és a Fidesz politikusainak szellemi szintjét, mert valahogy csak elvergődtek idáig, többségük még diplomát is szerzett, tehát számolni is tudnak. És régóta ismerik a vezénylő tábornokot is.Tehát azt kell gondolnom, hogy többségük nem hiszi el, amit hall, ellenben olyan mélyre süllyedtek ebben a mocsárban és olyan jól élnek, hogy már rég nincsenek erkölcsi kifogásaik az ellen, hogy tapsoljanak egy olyan rendszernek, amely romlásba taszít egy országot csak azért, hogy a hatalmon lévők még egy ideig hivatalban maradhassanak.

Mert hát mi is Orbán programja, amit Kötcsén is előadott? Nagyon egyszerű, egy jó képességű általános iskolás is felismerheti, hogy egy összetákolt hazugság halmaz. Orbán szerint új világrend van, mi viszont kimaradunk a háborúról és mindenkivel kereskedünk. Nos, már az sem igaz, hogy új világrend van, csak teperkednek a nagyok és az orosz-ukrán háború ebben egy új fejezet. Mi azért maradunk ki a megtámadott Ukrajna támogatásából, mert Orbán Putyin szekeréhez kötötte Magyarországot. Hogy miért tette ezt, erre egyelőre senki sem tudja a választ, s még a zsarolás klasszikus esete is felmerül. A mindenkivel kereskedünk, az elsősorban Oroszországra és Kínára vonatkozik. És ez nem egy önkéntes elhatározás, mert miután az autokrata rendszerből nem akar Orbán engedni, az Európai Unió viszont ragaszkodik az alapelvekhez, évek óta feketeseggűek vagyunk és már pénzt sem kapunk. Kínától lehet hitelt felvenni, de annak szörnyű ára lesz, erről többek között Montenegró és más országok tudnának mesélni. Ám ez egy kényszerpálya, Orbán mástól nem remélhet segítséget. Az már rég nem érdekli, hogy két diktatúrával barátkozik, s harmadiknak még idesorolhatjuk Törökországot is.

Magyarországot akár 10-20 évvel visszavetheti, hogy Orbán mindenre képes hatalmának megtartásáért. Államférfiról nem beszélhetünk, sokkal inkább egy felelőtlen, tisztességtelen politikusról, aki a tehetségét a sötét oldalnak szentelte. Horthy Miklós például sokkal rosszabb képességű politikus volt, de nem azért kormányozta rossz irányban az országot, mert csak az lebegett a szeme előtt, hogy megtartsa a székét. A történészeknek nem lesz nehéz dolguk amikor a 2010 és 2024 közötti időszakot értékelik. Sajnos.