2024. szeptember 20. (péntek) 00:06

Megjött a csádi elnök

Megjött a csádi elnök, kezdődik Orbán afrikai kalandozása, amely kissé nevetségesnek tűnik annak a tükrében, hogy az amerikaiak éppen kivonulnak. Na, majd a magyar katonák fognak rendet teremteni.

Magyarországra érkezett Mahamat Idriss Déby Itnó, a Csádi Köztársaság elnöke. Ez Nagy István agrárminiszter egyik kései Facebook-bejegyzéséből derült ki szombat este, aki díszruhás honvédek kíséretében, saját megfogalmazásában „magyaros fogadtatással” köszöntötte a politikust az országban.

Déby a pekingi Kína-Afrika-csúcstalálkozó után érkezett Budapestre, hogy véglegesítsék a Csád és Magyarország közötti biztonsági együttműködési megállapodásokat, írta az utazás okáról a Tchad One a héten. A Szabad Európa a napokban arról cikkezett, hogy a csádi elnököt alig hetekkel a megválasztása után, már júniusban Budapestre várták, akkor azonban még nem tudott jönni, mert fegyveres összecsapások voltak a hadsereg és iszlamista csoportok között Csádban.

A magyar honvédség csádi missziójának részeként száz magyar katonát küldenek a száhel-övezeti országba a helyi biztonsági erők kiképzésére. Arról egyelőre nem ismerhető a döntés, hogy a katonáink mikor indulnak Csádba, és az is ködös, hogy a magyar kormány mit akar a misszióval. Egy parlamenti képviselői kérdésre Orbán Viktor korábban azt válaszolta, hogy a a magyar egységek a régió egyik utolsó stabil országában a migrációs válság helyi komplex kezelésében fognak részt venni. A Vsquare oknyomozó portál egyszer arról írt, hogy a misszióban hivatásos katonaként résztvevő Orbán Gáspár zárt ajtók mögött értékes nyersanyagok, nyersolaj és uránérc megszerzésével érvelt az afrikai kaland mellett.

A csádi küldetéssel kapcsolatos adatok a törvény szerint harminc évig nem nyilvánosak. Az viszont biztos, hogy az USA kivonja csapatait az országból, Orbán pedig a véres harcok után gratulált a békés választáshoz a csádi elnöknek. És olyan afrikai kalandba kezd, amelynek csak rossz vége lesz. Még akkor is ha kulcsszerepet kap a lelkészből katonává vált fia.

Még több AKTUÁLIS…