2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:08

Játék a kastélyban

A Játék a kastélyban Molnár Ferenc egyik leggyakrabban játszott darabja, világszerte bemutatták és azóta is műsoron tartják. Most a Centrál Színház mutatta be Alföldi Róbert főszereplésével. Óhatatlan, hogy felidézzük a Madách Színház 1984-es előadását, ahol Márkus László halála előtt még eljátszhatta egyik kedvenc szerepét és akkora közönségsikere volt, hogy a Macskákat is megverték Márkus megkapta a Színikritikusok legjobb férfialakításának díját.

Puskás Tamás aligha találhatott volna jobb Turait (főszereplő), mint Alföldi Róbertet, aki persze lubickol a szerepben. A szmoking is jól áll rajta és Molnár poénjai is ülnek. A színház a színházban nagy találmány, ki lehet beszélni a nézőtérről és persze a közönség veszi a lapot. Eljöhet egyáltalán egy olyan kor, amikor Molnár porossá, esetleg unalmassá válik? Aligha.

A történet egyébként néhány mondatban összefoglalható, ahogy a Centrál meg is tette a műsorfüzetben. „Mit tehet egy jó barát, ha a falon át meghallja, hogy fiatal hősszerelmes barátját megcsalja a menyasszonya? A biztosat kell bizonytalanná varázsolni, nincs mit tenni a fikcióhoz kell alakítani a valóságot. Így tesz Turai is, aki bravúrosan és persze sziporkázó humorral menti meg a fiatalok jegyességét, a színház és a szerelem minden trükkjét bevetve.”

Örömjáték ez a darab, s László Zsolt, Schmied Zoltán, Magyar Attila, Balla Eszter és Rada Bálint méltó partnerei Alföldinek. Talán csak azzal nem voltam kibékülve, hogy az első felvonásban, mintha Balla túljátszotta volna a primadonna szerepet, mintha karikatúrát állított volna elő, pedig egy operett primadonnának is hitelesnek kell lennie.

A ’84-es Madách produkcióban Zenthe Ferenc (Gál) volt Márkus László partnere, vagyis szerepe szerint a szerzőtárs, s az ő mondatával kezdődött az előadás. „Min gondolkodol olyan nagyon mélyen?” Zenthe megnyomta az utolsó szót, ezzel bevezette a darabon végigfutó évődésüket.Puskás ennek nem tulajdonított nagy jelentőséget, sőt a mondat is megváltozott. „Min töröd a fejed?” Itt nincs mit hangsúlyozni. Az egyik ismerősöm rá is kérdezett utóbb, hogy is hangzott el az a híres mondat. Csalódottan vette tudomásul, hogy az a mondat már nincs meg. Az előadás persze ettől még remek volt, sokáig fogja játszani a Centrál.

Még több kultmix…