2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:43

Tony Curtis filmfesztivál Mátészalkán

Tony Curtis nemzetközi filmfesztivált rendeznek a szatmári Mátészalkán, ahol 55 dokumentum-, rövid- és játékfilm lesz ingyenesen megtekinthető.Az első alkalommal megrendezendő, háromnapos filmes seregszemle Tony Curtis, a magyar származású világhírű hollywoodi színész emléke előtt tiszteleg, akinek édesapja a szatmári kisvárosban született, majd szülei innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Tony Curtis többször járt Magyarországon.

A Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka önkormányzata, az Origo Filmstúdió és a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló esemény díszvendége Jill Curtis-Weber, a színész özvegye lesz, aki személyesen vesz részt a fesztivál megnyitóján és a díjátadó gáláján – ismertették a szervezők.
A három nap alatt ötvenöt film vetítenek le, a közönség tizenhét országból láthat dokumentum-, rövid- és játékfilmeket, az alkotásokat a helyi Zukor Adolf moziban reggeltől estig ingyenesen lehet majd megtekinteni.

A rendezvényen bonyolítják le a Magyar Hollywood vetélkedő országos döntőjét, ahol diákcsapatok mérik össze filmes tudásukat, átadják az Adolph Zukor-díjat, illetve megkoszorúzzák Tony Curtis emléktábláját is. Kiállítással emlékeznek meg a 125 évvel ezelőtt született, kétszeres Oscar-díjas Dave Gould magyar származású amerikai koreográfusról, táncrendezőről, a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyár táncigazgatójáról.

Még több kultmix…