2024. szeptember 21. (szombat) 13:38

Két év Queen Elisabeth nélkül

Szeptemberben emlékezünk a 2022 őszén utolsó útjára kísért brit királynőre. Novák Katalin hazánk korábbi köztársasági elnöknőjétől Albert monacói hercegig hosszú azon rangos személyiségek listája, akik egy szombaton részt vettek az új londoni uralkodó koronázásán. Elemzők a költséges ceremónia kapcsán arra emlékeztették a – spórolni vágyó – polgárokat, hogy hét évtizeddel ezelőtt II. Erzsébet beiktatásakor nyolcezer meghívott jelenlétében ünnepelték a friss uralkodónőt a Temzénél. A tavaly előtt elhunyt Queen legidősebb fia 2023-ban május első hétvégéjén kapott koronát a Westminster-apátság történelmi csarnokában – szűkebb/takarékosabb keretek között. Az idegenforgalom számára komoly bevételnövekedést jelentett a londoni programsorozat és a szuvenírárusok azóta is optimisták!

A Brexit előnyeinek, hátrányainak elemzésébe belefáradt brit és nemzetközi bulvársajtó nagy kérdése volt, hogy III. Károly kisebbik gyermeke Harry, s persze amerikai hitvese Meghan hercegnő ott lesznek-e az angliai ceremónia kétezer hivatalos vendége között? A tartós, lassan unalmas családi viszály ellenére trónörökös bátyja, Vilmos és neje társaságában ott lehetett a „fekete bárány” is a templomi koronázáson. Ám egyedül! Továbbá Camilla királyné korábbi házaságából származó gyermekei és unokái is meghívót kaptak. Ám a Buckingham Palace erkélyén a családi fotózáskor már nem volt hely az USA-ba kivándorolt, botrányos könyvvel előrukkolt Harrynak! {Éppen olvasom… Nem remekmű!}

A Westminster Abbey sokat látott falai között 2023. május 6-án nem Charles III. volt az egyetlen uralkodó. Londonba várták az öreg kontinensről a svéd királyi duót és a dán trónörököst (Kronprinz Frederik + Mary). Éppúgy, mint Vilmos Sándort, aki jó egy évtizede került trónra Hollandiában: vele volt édesanyja és felesége is. Albert monacói herceg és a spanyol uralkodói pár szintén részt vettek a tavaly tavaszi ceremónián. Ahol Camilla királyné fejére is korona került! A brunei-i és ománi szultánok mellett a jordán uralkodó és palesztin felesége is átugrottak Európába, hogy személyesen gratuláljanak Nagy-Britannia új államfőjének. Magyarországot a – már leköszönt – köztársági elnök asszony képviselte Londonban. Nem mindennapi (felső-)osztálytalálkozó egy ilyen ritka, archaikus egyházi ünnepség.