2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:46

A honvédek kint vannak a gáton

A Magyar Honvédség alakulatai jelen vannak a gátakon, átgondolt, terv szerinti feladatokat végeznek – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a Magyar Honvédség az utóbbi két évben a kiképzési feladatokat, a haderőfejlesztést tekintette elsődlegesnek, ám ezt most egy időre felfüggesztették, az országot, a lakosságot fenyegető árvíz miatt a honvédségnek, a katonáknak a gátakon kell helytállni.

A honvédség alakulatai mindig ott nyújtanak segítséget a védekezésben, ahol a vízügyes szakemberek tanácsai alapján szükség van a munkájukra. „Ott jelenünk meg, ahol szükséges, rugalmasan, az árvízhelyzet változásaihoz alkalmazkodva.”

A Magyar Honvédség többek között légi felderítést is végez, egy esetleges gátszakadásra is felkészültek, de remélik, hogy ekkora baj nem lesz és „meg tudják fogni” ezt az árvizet.Az önként jelentkező területvédelmi tartalékosok elsősorban a saját lakókörnyezetük, otthonuk megvédésében nyújtanak segítséget, ilyen alakulat többek között a Magyar Honvédség Reviczky László területvédelmi ezrede, amelynek a miniszter – mint elmondta – őrnagyi rangban maga is tagja.

Még több AKTUÁLIS…