2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:54

Barátunk az árvíz?

„Abban biztos vagyok, hogy a víz előnyös, az árvíz jó, és kellenének hozzá tározók, a jövőre nézve mindenképpen, hogy ezt a vizet aztán hasznosítani lehessen.”Raskó György agrárközgazdász, a rendszerváltás utáni Antall-Boross kormány földművelésügyi államtitkára szerdán arról beszélt az ATV-n, hogy a szeptember elején Magyarországon és a szomszédos országokban leesett csapadék kifejezetten pozitív hatással volt a mezőgazdaságra.

A szakértő szerint a nyári aszály után annyira száraz volt a talaj, hogy a szeptember első felében leesett csapadékot egy az egyben fel tudta szívni, ez pedig kifejezetten jó a mezőgazdaságnak.A talaj vízszintje a csapadék következtében feljött annyira, hogy „az őszi vetések megfelelő időben történhetnek, megfelelő minőségben”.

Raskó immár sokadszor az öntözés fontosságáról beszélt, amelyhez nem kellene nagy beruházás, s az is néhány év alatt megtérülne. „Három Balatonnak megfelelő mennyiségű víz megy át a napokban Magyarországon, ennek a mennyiségnek a harmada, 1,8-1,9 köbkilométernyi víz már elég lenne arra, hogy fejlett öntözési kultúra valósuljon meg Magyarországon, amely segíthetné például a gyümölcs- és zöldségtermesztést is. Az öntözött területeken hektáronként átlagosan 500 ezer forinttal nagyobb értéket állítanak elő, ezért is lenne a gazdaság szempontjából kifejezetten jó az öntözésre fókuszálni, hiszen ha 100 ezer hektárral több területet öntöznének, az 500 milliárd forint plusz árbevételt jelentene az országnak”.

Még több ITTHON…