2024. szeptember 21. (szombat) 15:56

Carlsen is az oroszok ellen beszélt

Minden idők legjobb férfisakkozója a norvég Magnus Carlsen lett. A 33 éves Carlsen jelenleg is vezeti az Élő-rangsort 2832 pontjával, a valaha elért legmagasabb pontszám (2882) is az ő nevéhez fűződik. Carlsen 2013 és 2023 között volt világbajnok, tavaly motivációhiányra hivatkozva lemondott címéről.
Érdemes megjegyezni egyébként, hogy Carlsen pénteken a norvég csapat első táblásaként sötéttel vereséget szenvedett a szlovén színekben versenyző Vlagyimir Fedoszejevtől.

Carlsen az elismerést a FIDE orosz elnökétől, Arkagyij Dvorkovicstól vette át a Budapesti Sakkolimpián. A norvég sakkozó beszédében előbb szerényen azt taglalta, hogy Garri Kaszparov, a sakkozás 13. világbajnoka jobban megérdemelte volna ezt a címet, mert az ő pályafutása értékesebb, majd egy hirtelen váltással elkezdett az ellen érvelni, hogy Oroszországot és Belaruszt visszavegyék a FIDE kebelébe.Az Ukrajna elleni agresszió miatt ezt a két országot kizárták, nem is vehetnek részt a budapesti sakkolimpián. Most azonban a kirgiz szövetség azért lobbizik, hogy az oroszokat és a belaruszokat mégis vegyék vissza, és beadványt juttattak el a FIDE-hez, amit szombaton és vasárnap tárgyal a nemzetközi szövetség.

Még több sport…