2024. szeptember 22. (vasárnap) 15:12

Budapestnél apad a Duna

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben – jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.Túl vagyunk a Duna tetőzésén Budapesten, most már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt.

Jól vizsgáztak az elmúlt években elkészült árvízvédelmi beruházások: a legutóbbi, 2013-as nagy árvízkor az Aranyhegyi-patak az egyik legkritikusabb pontja volt az árvízi védelemnek, most már az elkészült védmű biztonságot nyújt a Pók utca környékének, és ugyanez igaz az újpesti oldalon is. A fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon szeretné folytatni az árvízvédelmi beruházásokat – közölte a főpolgármester.

Szavai szerint jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is.
Kifejtette, elképesztő gyorsasággal, rengeteg munkaórával és odafigyeléssel sikerült homokzsákokkal megvédeni a Margit-szigetet, és sikerült megerősíteni a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet.

A budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben, és a fővárosi közösségi közlekedés túlnyomó többsége, talán 99 százaléka továbbra is elérhető. „Jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti együttműködés is”. Ilyenkor, árvíz idején úgy látszik, hogy sikerült félretenni politikai vitákat – jegyezte meg a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy Budapesten az árvízi védekezés önkormányzati feladat. Ezután köszöntet mondott a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek és az állami szervnek az együttműködésért.

A biztonság az első, tehát csak akkor adják vissza például a Batthyány téri metrómegállót, valamint az érintett villamosvonalakat a közlekedőknek, illetve a rakpartot az autósoknak, amikor azokat már teljes biztonságban lehet használni – mondta. Ennek nemcsak az árvíz levonulása a feltétele, hanem az azt követő utómunkálatok – például a takarítás – elvégzése – jelezte.

Karácsony Gergely megköszönte a budapestiek türelmét, és köszönetet mondott a fővárosi cégek munkatársainak, az önkénteseknek, az állami szervek munkatársainak.Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója arról számolt be, hogy a főváros és az agglomeráció valamennyi fogyasztójánál az ivóvíz „tökéletesen egészséges és biztonságos”.Az árvíz miatt nagyjából 300 kút van leállítva. A város vízigénye mintegy 20 ezer köbméter, és most mintegy 39 ezer köbméternyi kapacitással rendelkeznek

Még több AKTUÁLIS…