2024. szeptember 24. (kedd) 16:33

Eltévedt jegesmedvét lőttek le Izlandon

jegesmedve

Egy eltévedt jegesmedvét lőttek le Izland északnyugati részén, miután a hatóságok veszélyesnek ítélték meg. A medve egy kis faluban jelent meg egy nyaraló közelében, ahol egy idős nő tartózkodott egyedül. A nő megrémült, és felmenekült az emeletre, miközben a medve a szemetesében keresgélt. A nő felhívta a fővárosban élő lányát, aki segítséget kért. A rendőrség a környezetvédelmi szervezettel egyeztetett, és úgy döntöttek, hogy a medvét nem lehet biztonságosan áttelepíteni, ezért lelőtték.
A jegesmedvék nem őshonosak Izlandon, de időnként jégtáblákon sodródnak át Grönland felől. A mostani eset az első jegesmedve-észlelés volt 2016 óta. Bár az ilyen találkozások ritkák, az elmúlt hetekben sok jégtábla érkezett az északi partokhoz, ami valószínűleg megkönnyítette a medve útját a szigetre.
Az idős nő biztonságosan megúszta az esetet, de a környéken élő nyaralók közül sokan hazatértek, amikor értesültek a medvéről. A rendőrség egy parti őrségi helikopterrel átkutatta a környező területet, hogy további medvéket keressenek, de nem találtak másik állatot.
Izlandon a jegesmedvék védett állatok, és tilos őket lelőni. Ugyanakkor, ha közvetlen fenyegetést jelentenek az emberekre vagy a haszonállatokra, akkor engedélyezett a kilövésük. A mostani eset ismét felélesztette a vitát arról, hogy mit kellene tenni a jégtáblákon érkező medvékkel.
A lelőtt medve fiatal volt, és 150-200 kilogrammot nyomott. A tetemét a tudósok további vizsgálatokra szállították el, hogy megállapítsák az egészségi állapotát, és kiderítsék, voltak-e benne paraziták vagy fertőzések. A medve bundáját és koponyáját a helyi intézet gyűjteményében fogják megőrizni.

Még több életmód…