2024. október 18. (péntek) 10:29

Humboldt Forum – Emlékezés a falomlásra

humboldt fórum

„35 Jahre Mauerfall” mottóval október elején új kiállítással csábít a pár éve megnyílt berlini Humboldt Forum. A tárlat a falomlás 35 évvel ezelőtti „csodáját” éppúgy megidézi, mint az azt követő nehéz, történelmi korszakot, az NDK beolvadását az NSZK-ba. A gazdag, több helyszínes programokat „téma napok” fűszerezik. A művészek névsora hosszú. Fellép Steffen Mau, Dirk Oschmann, Katja Hoyer, Corinna Harfouch, Marion Brasch, Albrecht Schuch, Gala Gogow, Thomas Putensen és zenekara, valamint Esther Dischereit és Stephan Krawczyk. A műsorok egy része ingyenes. A friss kiállítás „Über Grenzen. Künstlerischer Internationalismus in der DDR” címmel várhatóan tízezreket vonz majd az ünnepi hosszú hétvégén és azután is.

A „Határokon át – művészi internacionalizmus az NDK” egyben nosztalgiázó tárlat is – ígérik a szervezők. A német főváros szívébe könnyen eljuthatunk busszal, avagy a frissen átadott, az Unter den Linden alatt is suhanó U5-ös metrójárattal. Ennek szerelvényei immáron a Museumsinsel nevű megállónál is lefékeznek, noha hónapokig átsuhantak ott. A Múzeumszigetnél Berlin legendás öt, régi gyűjteményén kívül tehát egy hatodikkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A Humboldt Forum a Berlini Kastély Alapítvány jóvoltából emelt gigantikus épületegyüttes egy úgynevezett „Universalmuseum”-nak ad otthont.

Ott, ahol a felrobbantott Hohenzoller Schloss romjain az NDK Népi Kamarája felépült – kőhajításnyira a Humboldt Egyetemtől – komoly szanálások kezdődtek a berlini fal leomlása után. A magyar turista is meglepődhet 2024 őszén, hogy Erich Honecker „lámpaboltnak” becézett egykori korszerű parlamentje sehol sincs már. Azon a hatalmas telken rajtolt a nem mindennapi vállalkozás: a múlt emlékeit is idéző modern palota beillesztése a Múzeumsziget, a Berliner Dom és az Unter den Linden történelmi együttesébe. Remek munkát végeztek a tervezők, a mérnökök és a melósok! Három esztendeje nyáron én is ott aggódtam, midőn viharos szélben a Forum megkoronázásaként keresztes kupola is került a kastélyra. Naná, hogy a javarészt ateista berlini polgárok nagyot vitatkoztak e „demokratikus keresztelőről”. Ám hamar megszerettük a csillogó, elegáns atrakciót az Állami Operaház szomszédságában. Kőhajításnyira a Brandenburgi kaputól.