2024. október 18. (péntek) 14:29

Izrael átlépi a libanoni határt

Izrael tegnap még a jemeni húszi állásokat bombázta, ma pedig tankjai felsorakoztak a libanoni határon és nem lehet kétségünk, hogy hamarosan átlépik azt, miután heves tüzérségi támadást indítottak a határ túloldalán fekvő Vazzáni falu felé. Libanoni jelentések szerint az izraeli hadsereg (IDF) menekülésre szólította fel a határ menti dél-libanoni falvak lakóit.

A határhoz legközelebb eső három települést – Metula, Misgav Am és Kefar-Gileádi -, amelyeknek civil lakosságát már tavaly ősszel kitelepítették, zárt katonai területnek minősítették. Több más, a határhoz közeli izraeli város és falu lakóit elővigyázatossági intézkedésekre utasították, miszerint csökkentsék a mozgást településükön, kerüljék a gyülekezést, ellenőrizzék a település kapuit, és tartózkodjanak óvóhelyeik közelében.

Az IDF vezetői hangsúlyozták, hogy a libanoni hadművelet összetettebb lesz, mint az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni volt a Gázai övezetben.Izraelben még nem számoltak be a Hezbollah elleni libanoni szárazföldi hadművelet esetleges kezdetéről, de Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjának vezetője az X közösségi oldalon az izraeli hadsereg katonáiért írt zsidó ima szövegét tette közzé.

 

Még több AKTUÁLIS…