2024. október 18. (péntek) 14:33

Mi történik a lakáspiacon?

Az utóbbi hetek egyik legérdekesebb pénzügyi híre az önkéntes nyugdíjpénztárakban felgyűlt megtakarítások rászabadítása az ingatlanpiacra. Nem most rögtön, hanem jövőre, de a kormányzati bejelentések már megtörténtek. (https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/rafkosan-csapolja-meg-ismet-a-nyugdijmegtakaritasokat-a-kormany.html?utm_source=rss&utm_medium=referral)

A nyilvánvaló szándék a törvényalkotók ötletadói részéről a lakáspiaci kereslet növelése. Az intézkedés kritizálói az öngondoskodás megcsáklyázását emelik ki, továbbá azt, hogy az önkéntes pénztári megtakarítások zöme az állampapírokat tartalmazó portfóliókban található, így ezek feltörésekor jelentős mennyiségű állampapírt lesznek kénytelenek eladni a pénztárak. Hogy ezt miképp fogja a kincstár ellensúlyozni, az még a jövő zenéje, de ezt a gondot majd csak 2025-ben kell kezelni.
Viszont, ha év végéig nem változnak a pénztárakat szabályozó jogszabályok, akkor azok a pénztártagok, akik ez év végéig eldöntik, hogy élni fognak az új lehetőséggel és jövőre lakáscélra fordítják a nyugdíjcélú megtakarításukat, dönthetnek úgy, hogy ez év végéig még kimaxolják az állami támogatást. Egy decemberi befizetéssel az éves befizetést ki lehet egészíteni 750 ezer forintra, és ezzel 150 ezer forint személyi jövedelemadó igényelhető vissza. Ez 20 százalékos hozamot jelent, ami akár évi 40 százalékos hozamot is jelenthet egy decemberi befizetés és jövő tavaszi felhasználás esetén. Nehéz ennél jobb helyet találni a pénzünknek. S aki jövőre ingatlanvásárlást tervez, annak feltehetően rendelkezésére áll egy ekkora befizetés fedezete.
Nehéz lenne megmondani, hogy a pénzügyi kormányzat miért hozta már most nyilvánosságra ezt a sajátos elképzelést, mindenesetre ezzel hasonló lépést válthatnak ki, mint ami pár évvel ezelőtt a lakástakarékpénztárak megszüntetésekor történt. Az ltp-k megszüntetési terve is idő előtt napvilágra került, s így az élelmes magyarok hatalmas rohamban kötöttek szerződéseket, megragadva az utolsó pillanatot az állami támogatások megszerzésére.
A nyugdíjpénztárak hasonló rohamra készülhetnek ez év végéig, mert a gyors pénz sokakat ösztönözhet azok közül is a belépésre, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel. A költségvetés tehát két ágon is megszenvedheti az ingatlanpiac újabb megtámogatását: az idei személyi jövedelemadó-bevételeket megcsapolják, jövőre pedig az eladósorba kerülő tetemes állampapírtömeget kell valahogyan pótolni.

Még több ITTHON…