2024. október 18. (péntek) 15:19

Munkácsy képre is lehet licitálni

Munkácsy részlet

Czigány Dezső, Kondor Béla, Mattis-Teutsch János, Mednyánszky László műveire is lehet majd licitálni Munkácsy Mihály egyik nagyméretű olajfestménye mellett a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyet október 15-én rendeznek meg a Budapest Kongresszusi Központban.

Czigány Dezső alapító tagja volt a Nyolcaknak (1909–1918), akik 1911-ben állítottak ki először Budapesten ezen a néven, és nagy hatással voltak a kubizmus, a fauvizmus és az expresszionizmus magyar művészetbe való bevezetésére. Czigány a csendéletek mestere, a tökéletességig fejlesztette a műfajt és a korai magyar modernizmus egyik legjelentősebb alakjaként pontos arányokkal felépített csendéletei a cézanne-i hagyományokat elevenítik fel. Az őszi aukción szereplő Csendélet című, 1920 körül készült festménye 40 millió forintos kikiáltási árról indul, becsült értéke 70-100 millió forint között van – áll a galéria hétfői közleményében.

Mattis-Teutsch János művészetét egy monumentális dupla aktos kép képviseli majd az októberi aukción. 1917. október 14-én Budapesten az ő munkáiból szervezték meg Kassák Lajos Ma c. folyóiratának első kiállítását, amely egyben első egyéni tárlata is, még ebben az évben 12 linómetszetét adta közre a Ma.
Az Aktos kompozíció című, 1930-ban született képet Brassóban 1933-ban ki is állították. A mű egy olyan absztrakt ember-típust jelenít meg, amely leegyszerűsített formáival minden emberi és művészi gondolatot ki tud fejezni. Kikiáltási ára 16 millió forint.

Kondor Béla 1961-ben alkotta meg az Apáca és a pap című képet, amely az életmű legjelentősebb darabjai között foglal helyet. A művész az ötvenes-hatvanas évek elejének központi, kultikus figurája volt, festészetében nagy szerepe volt az erőteljes vonalaknak és a műveit átható szenvedélyes belső átélésnek. Az Apáca és a pap című képe 36 millió forintos kikiáltási árral kerül árverésre, becsült értéke 60-80 millió forint.

Mednyánszky László gazdag arisztokrataként a szegények, az elesettek pártfogoltja volt, és drámai erejű portrékon mutatta be életüket. Művészetének másik forrása a természet volt, tátrai barangolásai során lírai tájképek sokaságát festette. Fényködös táj című, 12 millió forintos kikiáltási árról induló nagyméretű festménye is a természet szeretetéről és rejtelmességéről szól. A most aukcióra kerülő művén a ködben és napfényben egyszerre vibráló tájat örökítette meg a művész.

Mindezeken túl szerepel az akción Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű olajfestménye is, amely a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt egykor, majd feltehetően magyar műgyűjteménybe került. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.
A Randevú az ablaknál című kép Franciaországban született. Párizsban Munkácsy Mihályt a barátai, Edouard de Marche báró és fiatal felesége, Cécile várták. Hamarosan a pár vendégszeretetét is élvezhette a művész, Colpachra utazott, De Marche-ék kastélyába. Majd 1873-ban a báró meghalt, Cécile Papier pedig egy évvel később Munkácsy felesége lett. A kastély és az ősi kert Munkácsy több képének lett inspirációja.
„Munkácsy Mihály neve a földkerekség minden táján ismert, az aukción kínált olajképe pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos, szép darabja. Ritka kincs ez a festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért” – idézi a közlemény Virág Judit művészettörténész szavait.

Az aukciós kiállítás október 14-ig megtekinthető a Virág Judit Galériában.

Még több kultmix…