2024. október 18. (péntek) 15:21

Leállhat az orosz földgáz tranzitja Ukrajna felől

Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést – erősítette meg Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn Ungváron, a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

„Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk” – jegyezte meg Smihal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzit megállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra – fűzte hozzá a bejelentéshez az Ukrajinszka Pravda hírportál. Bár Magyarországra továbbra is érkezik gáz Ukrajnán keresztül, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánk gázellátását nem érinti az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának várható leállítása, hiszen mára hazánk ellátása döntően a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül zajlik.

Még több AKTUÁLIS…