2024. október 18. (péntek) 07:16

Pécsnek nincs alpolgármestere

Pécsett a DK-MSZP-Momentum-Jobbik összefogás öt éve fölényesen nyert az önkormányzati választáson, ám a győztes frakció 2020-ban részben szétesett, s az ellenzék az idei voksoláson nem tudta megismételni 2019-es sikerét. A testületbe a kormánypártok 11, az integrált ellenzék 10 képviselőt juttatott be, így a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk, valamint két civil szervezet egy-egy képviselője ügydöntő szerephez jutott a közgyűlésben.

A keddi alakuló ülésen Péterffy Attila, Pécs másodjára megválasztott ellenzéki polgármestere két eddigi helyettesét – Ruzsa Csabát és Zag Gábort – nevezte meg alpolgármester-jelöltként. A kormánypárti frakció jelezte, hogy nem is szavaz a kérdésről, s mivel az „egyke” képviselők többsége nem támogatta Péterffy jelöltjeit, a városnak egyelőre nincs alpolgármestere.
Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője az ülés előtt tárgyalt ugyan Péterffyvel, ám a polgármester kész tényként közölte vele, kiket akar, s nem volt kíváncsi frakciója véleményére az alpolgármester-választás dolgában. Csizmadia szerint elég lenne egy alpolgármester, s ők a helyettesi munka javát inkább a szakbizottságokra és azok elnökére bíznák, mivel utóbbiak nem beosztottjai a polgármesternek. Ugyanakkor Csizmadia megígérte, hogy minden olyan kérdésben, ami valóban Pécs érdekeit szolgálja, támogatni fogják Péterffy Attilát.

Még több ITTHON…