2024. október 18. (péntek) 13:23

Varga – Javuló kilátások

Javuló kilátásokkal tervezik a 2025-ös költségvetést, a kormány a GDP 3,4 százalékos emelkedésére, valamint a fogyasztás 4,3 százalékos és a beruházások 5-5,5 százalékos növekedésére számít – közölte a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján.

A pénzügyminiszter elmondta, nem készülnek arra, hogy új adókat vezessenek be. Felidézte, hogy már bejelentették három adó, a légiforgalmi, a gyógyszergyártói és a távközlési extraprofit adó kivezetését. Szeretnék folytatni ezt a sort – tette hozzá.A kormány jövőre 8,6 százalékos bruttó bérnövekedéssel számol. A gazdasági növekedést segíti a kiskereskedelmi forgalom 2025-re várt 4-4,5 százalékos emelkedése.

Varga Mihály a gazdasági növekedés fontos feltételének nevezte a költségvetés elsődleges egyenlegének javulását. Elmondta: jövőre már jelentősen csökkennek a költségvetés kamatkiadásai, a GDP 4,9 százalékáról 3,8 százalékra.Az államháztartási hiány csökkentése érdekében a kormány olyan pályát határozott meg, amely a következő években a GDP 3 százaléka alá viszi a hiányt, a várakozások szerint a mutató idén 4,5 százalékos, jövőre 3,7 százalékos, 2026-ban pedig 2,9 százalékos lesz – jelezte.

Még több AKTUÁLIS…