2024. október 28. (hétfő) 07:28

Álom-logika Szerényi Gábor módra

Köztudott Szerényi Gáborról, hogy igen sokoldalú, hiszen nemcsak képzőművészként, hanem újságíróként, műsorvezetőként is ismert. Fantázia gazdagságáról és grafikusi tehetségéről most a Műcsarnokban kiállított képeit látva is meggyőződhetünk.
„Könnyed vonalaival, kiemelkedő folthatásaival elbűvöl, felelősségteljes gondolkodásra biztat. Szerényi Gábor munkája és személyisége a néhai polgári Budapest asztaltársaságait idézi noteszlapjain. Műcsarnoki tárlatán a grafikus-karikaturista örökbecsű műveiből válogattunk Markovits Éva kurátorasszisztenssel és a művésszel.” – mondta a megnyitón Szegő György kurátor. A november 10-ig nyitva tartó tárlatot eddig, egy hónap alatt, több százan tekintették meg, tehát igen sikeres. A művész március 14-én, a Pesti Vígadóban vehette át az egyik legrangosabb kulturális elismerést, a Munkácsy Mihály-díjat.
-Mozgalmas és igen jó évet zártam tavaly, több kiállításom volt a fővárosban és vidéken, s még az év végére is jutott egy siker, Kiskörösön a Petőfi születésének 200. évfordulójára rendezett tárlat egyik fődíját nyertem el – nyilatkozta a Mixon-nak boldogan az újságíró-grafikusművész, aki hozzátette, reméli, ez az év is hasonlóan sikeresen zárul – addig már csak néhány hét van hátra…
Hogy minek tartja magát inkább, grafikusművésznek, karikaturistának, tervezőgrafikusnak vagy újságírónak?, így válaszolt:
– Erre nem is olyan könnyű válaszolni, hiszen rendszeresen írok cikkeket a Mai Belvárosba, valamint a Magyar Nemzetbe, vagy a nemrég megszűnt Ludas Matyiban is. Természetesen a cikkekhez készítek illusztrációkat, karikatúrákat. A hetvenes években a Kirschmayer Károly szobrászművész és Benedek György festőművész vezette Vasutas Képzőművészeti Körben tanultam az anatómiai és perspektivikus ábrázolás klasszikus alapjait, az Élet és Irodalomban grafikáim jelentek meg, a kilencvenes évek elejéig több száz. A rendszerváltáskor pedig az Ifjúsági Magazin riportere lettem, de a Világ című politikai hetilapnál illusztráló és újságíró munkatársként dolgoztam. Több mint száz különböző nyomtatott és elektronikus sajtókiadványban publikáltam, rajzoltam, ezért nehéz eldönteni, hogy mi áll hozzám közelebb, az írás vagy a rajzolás? Eddig csaknem félszáz önálló kiállításom volt és ez a szám a tervek szerint még szaporodik az év végéig.

Még több kultmix…