2025. május 29. (csütörtök) 00:32

Klímaváltozás – A borok is veszítenek

Európa legendás borvidékein csendes forradalom zajlik: a szőlő gyorsabban érik, az ízek megváltoznak, a jól ismert karakterek pedig lassan eltűnnek. Pinot Noir, Sancerre, Rosado vagy Brunello – lehet, hogy ezek a nevek még ugyanazok, de a bor már nem az, ami volt.

A kutatók ugyanis most egyértelműen kimutatták: a világ legismertebb borvidékei, különösen Franciaország, Spanyolország és Olaszország területein, már most is súlyos hőterhelés alatt állnak. Ez a változás nem a távoli jövő fenyegetése, már most érezhető a szőlőkben, az ízekben, sőt magában a borok szerkezetében is. A kérdés így nem az, hogy változni fog-e a bor, hanem az: vajon meddig lesz még olyan, amilyennek eddig ismertük és szerettük?

Már most is gyakorivá váltak a 35 Celsius-fok feletti napok, amelyek különösen károsak lehetnek a szőlő bogyóira. A legnagyobb változásokat Franciaország, Olaszország és Spanyolország ikonikus borvidékein – például Burgundiában, Toszkánában vagy La Rioja régióban – mérték. Ezek a területek évezredek óta meghatározzák, mit tekintünk finom bornak, ízben, illatban, testességben és egyediségben.
A melegebb klíma hatására a szőlő gyorsabban érik, így korábban szüretelni kell, mielőtt túlzottan felhalmozódna a cukor. Ez azonban csökkentheti a tanninok fejlődését, amelyek a bor testességéért és szerkezetéért felelnek. Ráadásul savtartalom is csökken, a zamatai is elvesznek.

Még több életmód…