2024. szeptember 21. (szombat) 07:46

Tiétek az életem

Marlene Dietrich

Szerző:

Marlene Dietrich

Cím:

Tiétek az életem

Kiadó:

Zeneműkiadó

Tavasszal van a második világháború {európai} befejeződésének 78. évfordulója. S már túl vagyunk a 320 ezer nézőt csábító 2023-as Berlinálén. Biztosra veszem, hogy Marlene Dietrich – akinek nevét egy belvárosi tér is őrzi a Spreenél – nagyon élvezte volna az idei filmfesztivál békés nyüzsgését. A díva a 70-es években érdekes könyvet írt életéről, tapasztalatairól. Magyarra Sarlós Zsuzsa fordította.

Ha nincsen éppen Berlinben nemzetközi filmmustra, avagy Európa-szerte immáron maszkmentes focimeccsek, politikusok és hadvezérek, mártírok és diktátorok, áldozatok és tettesek nevétől hangos a média. Időnként túl sok a fegyvercsörgés, a csizmatalp, az uniformis a megemlékezésekben. Az aktuális ukrán-orosz csatározások miatt nehezen tervezhető a májusi, moszkvai, kijevi Győzelemnapi ünnepségsorozat…

Akadt civil kurázsi anno a barna pestis idején is! Noha élete nagyobbik részét a Spree metropolisztól távol töltötte, kevés annyira bátor, „echte” berlini színésznővel dicsekedhetett a 20. században Németország, mint Marlene Dietrich (1901-1992). A Maria Magdalene keresztnéven anyakönyvezett porosz filmcsillagból hollywoodi sztárrá lett díva amerikai állampolgárként Párizsban hunyt el. A művésznőt harmincegy esztendeje, utolsó kívánságának megfelelően Berlinben helyezték végső nyugalomra. Sírján mindig van friss virág…

Sem ellenségei, sem rajongói nem felejtették el a 30-as, 40-es évek antifasiszta szexbombáját. A Potsdamer Platz-on az izgalmas Filmmuseum falain belül és azon kívül is találkozhatunk M.D. emlékével, hiszen nem is oly’ rég óta egy tér viseli a nevét a német főváros szívében. A közelmúlt egyik legsikeresebb színházi darabja (Judy Winterrel a címszerepben) a „Marlene” is a halhatatlan – hibáktól sem mentes – énekes celuloid világsztár pályáját fürkészi. A berlini Renaissance-Theater teltházas darabjára, pár héttel a bemutató után sem volt könnyű sajtójegyet szereznem! A tapssal kísért eddigi sok száz este azzal a reménnyel kecsegtet, hogy 2023-ban új szereposztásban (?) megint műsorára tűzi a meseszép magánszínház a brit szerzőnő, Pam Gems zenés darabját.

A Tiétek az életem című kötet egyszerre vallomás és leszámolás Dietrich tollából – jó alap akár egy színházi elóadáshoz is. Az egy gyermekes anya nemzetközi karrierje, hazafias magatartása a harmadik évezredből visszapillantva is megrázó – ismerve Európa véres, 21. századi krónikáját.