2024. július 22. (hétfő) 10:17

A BM haragszik az orvosokra

Szombaton a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésének résztvevői letétbe helyezték a felmondásukat, azt állítva, hogy tarthatatlan a magyar egészségügy helyzete. A Belügyminisztérium a fejlemények miatt vasárnapra egy rendkívüli sajtótájékoztatót ígért.
Mint arról már beszámoltunk korábban, a háziorvosok képviselői a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását, a szakellátásban dolgozó orvosok pedig az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe. Emellett kijelentették, hogy tarthatatlannak látják az egészségügyi szakdolgozók bérhelyzetét is.
Mint az orvosok mondták, szeretnének „rendszerváltást” kikényszeríteni az egészségügyben, egy ciklusokon átívelő stratégia kidolgozásával. A nyomásgyakorlásra szerintük azért is van szükség, mert korábban már többször jelezték kifogásaikat, és megoldási javaslatokat is tettek,

ÁM EZEKET A KORMÁNYZAT ÉRDEMBEN FIGYELMEN KÍVÜL HAGYTA.

Az orvosok szombati küldöttgyűlésére az RTL Híradónak reagált a Belügyminisztérium. A tárca azt állította, hogy folyamatosak voltak az egyeztetések az orvosi kamarával, és – állításuk szerint – az új típusú ügyeleti rendszerben a javaslataikat szinte kivétel nélkül átvezették. A minisztérium úgy véli, a kamara háziorvosi csoportjának a vezetője korábban elfogadhatónak tartotta az új szerződéseket. A tárca azt is közölte a júliusi és a jövő márciusi szakdolgozói béremelést pedig a legnagyobb léptékűnek tartják a rendszerváltozás óta.

Rendkívüli sajtótájékoztatót ígért a belügy

A minisztérium emellett az Indexhez is eljuttatott közleményben jelezte, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár vasárnap 14 órakor egy rendkívüli ajtótájékoztató keretében reagál majd a MOK szombati országos küldöttgyűlésének döntéseire. Az eseményt Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen címen hirdették meg. Takács Péter mellett felszólal Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is az eseményen. A fejleményeket délután élőben közvetítjük az Indexen.
Korábban a Kibeszélő című műsorunknak vendége volt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is, aki részletesen beszélt az egészségügy problémáiról stúdiónkban. Másik korábbi cikkünkben pedig arról is olvashatnak, hogy titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat.

Még több AKTUÁLIS…