2024. május 20. (hétfő) 11:59

A fejlettebb biztonsági ellenőrzések eltörlik a 100 ml folyadéklimitet a repülőkön

Repűlőtéri ellenőrzés

Nemsokára a repülőn utazók folyadékokat és nagyméretű elektromos tárgyakat hagyhatnak a kézipoggyászukban, amikor átmennek a biztonsági ellenőrzésen. Az Egyesült Királyságban a repülőn utazók 2024 júniusától akár két literes folyadékot is hagyhatnak a kézipoggyászukban a legmodernebb 3D szkennereknek köszönhetően.

Jelenleg a repülőgépekre felvihető folyadék maximális mennyisége 100 milliliter, amely korlátozást azután vezették be, hogy egy utas robbanószert akart készíteni a fedélzetre vitt anyagokból 2006-ban. A terv megvalósítását sikeresen megakadályozták, de a további hasonló helyzetek elkerülése érdekében maximalizálták a felvihető folyadékok mennyiségét.

Most azonban a szkennelési technológiát elég kifinomultnak ítélték a nagy folyadékok kezelésére. Ez azt is jelenti, hogy a légi utasok nagy elektromos tárgyakat, például laptopokat és játékeszközöket hagyhatnak a kézipoggyászukban anélkül, hogy ki kellene őket venniük, amikor áthaladnak a biztonsági ellenőrzésen.

2024-re az Egyesült Királyság nagy repülőtereire telepítik a legújabb biztonsági technológiát, ami csökkenti a sorban állási időt, javítja az utasok élményét, és ami a legfontosabb, észleli a potenciális veszélyeket.

Christopher Snelling, a Repülőterek Üzemeltetői Szövetségének politikai igazgatója elmondta, hogy ez „könnyebbé teszi az Egyesült Királyság repülőterein való utazást, és magát a légi utazást kellemesebbé teszi”.

„Természetesen ez nem fog megtörténni azonnal – ennek teljes megvalósítása 2 évbe fog telni. Addig az utasoknak továbbra is be kell tartaniuk a hatályos szabályokat, de mivel az új szkennerek fokozatosan kerülnek bevezetésre, így egyes reptereken hamarabb is élvezhetjük az előnyeit, mint 2024 nyara.

Még több AKTUÁLIS…