2024. május 18. (szombat) 15:57

A forint szárnyalása

Jelentősen erősödött a forint ezen a héten, kedden a 390-es szint alá került a jegyzés az euróval és 360 alá a dollárral szemben. A magyar fizetőeszköz heti menetelésének hátterében nagyrészt a Magyar Nemzeti Bank szigorításnak minősülő döntése, a tartalékráta emelése állt. Továbbá a nagy hitelminősítők ítéletet mondtak a magyar gazdaság kilátásairól, ezt meg is érezte a magyar fizetőeszköz. A gáz ára jelentősen csökkent, és a gázellátásunk is stabil, viszont az olajellátásunk könnyen veszélybe kerülhet. Heti tőzsdei összefoglalónk.
Gyengén kezdte a forint a kereskedést hétfőn, miután múlt hét péntek este ítéletet mondott a Fitch Ratings a magyar gazdaság kilátásairól, és leminősítette hazánkat. A hétfő reggeli 392,6-ről kedd délre 397 fölé ugrott a forint jegyzése az euróval szemben.
Kedd délután azonban megérkezett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ami után masszív erősödésbe kezdett a forint, a délutáni órákban többször is leszúrt a 390-es szint alá az euróval szemben. Szerdán tovább menetelt a forint.
SZERDÁN 386,5 KÖZELÉBEN ÁLLT A FORINT AZ EURÓVAL SZEMBEN, UTOLJÁRA TAVALY MÁJUS VÉGÉN VOLT ILYEN ERŐS A MAGYAR FIZETŐESZKÖZ.
A forint erősödése mögött főleg a jegybank szigorítást jelentő lépése, az április elsejétől kezdődő tartalékráta emelése állhat – mondta az Indexnek Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország BBB szintű osztályzatán.
Péntek estig bőven a 390-es szint alatt tanyázott a magyar fizetőeszköz, amikor is a másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s is leminősítette hazánkat. A bejelentés kirángatta a forintot a 390 alatti szintről, szombat délben 390,073 forint volt egy euró.

Megnyílt az út a forint erősödése előtt
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője elmondta: a forint olyan mértékben erősödik, hogy a korábbi 395 forintos euró–forint árfolyam várakozásaikat át kell írniuk, hiszen a magyar fizetőeszköz kedden áttörte a 390-es szintet.
AZ ENERGIAÁRAK CSÖKKENÉSE, AZ UNIÓS PÉNZEKHEZ SZÜKSÉGES MÉRFÖLDKÖVEK TELJESÍTÉSE ÉS A MAKROGAZDASÁGI MUTATÓK JAVULÁSA TOVÁBB ERŐSÍTHETIK A FORINTOT.
A dollárral szemben is erősödött a forint, kedden 358-on is állt, utoljára májusban láttunk ilyen szintet. A változás oka, hogy a dollár gyengült az euróval szemben szombat délben.

Nemzetközi szelek fújják a forint vitorláját
A jövő héten tart kamatdöntő ülést a világ két legnagyobb jegybankja, az Európai Központi Bank (EKB) és a Federal Reserve (Fed). A Fed várhatóan 25 bázispontra lassítja a kamatemelési tempóját, az EKB pedig kitart a szigor mellett. Amennyiben ez megvalósul, úgy az euró tovább erősödhet a dollárral szemben, ami a forintot is tovább erősítheti.
A forint árfolyamára viszont veszélyt jelenthet az orosz gázszállítások esetleges leállítása az európai országok irányába, ami számos ágazatot leállásra kényszeríthet, ezzel a hazai termelést is meredeken visszafogná, és újra elszálló energiaárakhoz vezetne.

Még több AKTUÁLIS…