2024. június 15. (szombat) 12:00

A Mészáros birodalom Opatijában épít szállodát

Még csak elvétve látszanak az alapjai, hamarosan azonban Mészáros Lőrinc hotelbirodalmának ékköve lehet az az ötcsillagos luxusszálloda, amely Horvátország egyik legexkluzívabb részén épül.

Noha a déli szomszédunk a megfizethető úticélokról híres, Opatijában inkább tehetősebbek nyaralóit találjuk, nem véletlenül általános jelenség a belvárosban a parkolóhelyekért köröző luxusautók látványa. Nekik tökéletes választás lesz a Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének érdekeltségébe tartozó Riva’s Hotels & Resorts, amelyet egy helyi fejlesztő közreműködésével 21 milliárd forintból húznak fel.

A tervek szerint 187 szoba áll majd a jómódú vendégek rendelkezésére, a minőséget pedig már most garantálják: az épülő hotel lesz ugyanis Horvátország első Mariott Hotels brand alatt üzemeltetett szállodája.

Ottjártunkkor még csak serényen dolgozó munkagépeket és halmokban álló földet találtunk a helyi kórház egykori területén, amelyet mindössze egy út választ el a tengerparttól. A nyaralóknak ugyanakkor nem kell majd a zebrán átbotorkálniuk, hiszen a 22 ezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés részeként egy gyalogoshíd is épül, bár ennek nyomai még nem látszódnak. A hotel Icici városrészben található a kikötő közvetlen közelében, amely a turisták szempontjából kevésbé felkapott – még.

“Ezzel a projekttel Icici belekóstolhat a luxusturizmusba, amellyel a városrész egy új gyülekezőhellyel is gyarapodik. Három éve kezdtük a projektet, a munkálatok megkezdésével 24 hónap áll rendelkezésünkre az ünnepélyes megnyitóig” – nyilatkozta a tavaly májusi alapkőletételen Mészáros horvát partnere, a DDG csoport alapítója, Denis Sikljan.

A mélygarázs és ötszintes parkoló mellett a környék parkrendezését, szökőkutak és kávézók létesítését is megígérték a beruházók, ami ráfér Icicire, hiszen a közelben leginkább csak bódékban működő büféket találtunk.

Mészáros Lőrinc az Ikador Luxury Boutique Hotel & Spában tartott sajtótájékoztatón elmonda: a Mészáros Csoportban úgy gondolták, egy ilyen luxusszálloda üzemeltetéséhez mindenféleképpen kell egy partner, egy nemzetközi nagy brand, egy világmárka.

Ezt mi a Marriottban megtaláltuk, és úgy véljük, ez lesz a siker kulcsa- hangsúlyozta. Hozzátette: nem ez az egyetlen befektetésük Horvátországban, évek óta szponzorálják az eszéki futball klubot és megvették a Miramar Hotelt is az Isztriai-félszigeten.

A magyar nagyvállalkozónak van egy másik érdekeltsége is Opatijában, ami viszont a legjobb környéken található: a luxushotelek és régi villák szomszédságában lévő, négycsillagos Miramart mindössze saját lenyűgöző kertje és a város partján végigfutó kis gyalogos sétány választja el a tengertől. A főbejáraton az a felirat fogadott minket, hogy január 8-tól március elsejéig zárva tartanak.

“Mint minden évben, így idén is zárva tart a szálloda a téli ún. „holtszezonban”. Azonban ez az időszak is hasznosan telik, hiszen ilyenkor zajlik a felkészülés a következő szezonra, ilyenkor végzik el az éves karbantartását a hotel épületének és wellness részlegének, továbbá az éves leltározás is ekkor történik. Így tavasszal már minden készen áll a vendégek fogadására az Adria-partján” – írta a szünet okát firtató kérdésünkre a Mészáros Csoport.

A nyári főszezonban tehát újra megszállhatnak a vagyonosabb turisták a Miramarban, ha pedig minden a tervek szerint halad, 2025-ben a még exkluzívabb Riva’s hotel is megnyitja kapuit.

Kirigin Fernando, Opatija polgármestere a pénteki sajtótájékoztatón felidézte, évtizedek óta egyetértés van abban, hogy a városnak magasabb kategóriában kellene kibővítenie szállodai kapacitásait, hogy Opatijának el kellene mozdulnia az elit turizmus irányába. Ez most megtörténik – hangsúlyozta, és egyben megköszönte a befektetőnek, hogy ehhez éppen az ő városát választották. A Marriott Opatija az Opatija Riviéra Icici településén, a Liburnijska úton helyezkedik el, amely a környék legfontosabb úticéljait összekötő főút, és mindössze 45 percre található a rijekai repülőtértől. Az alapkövet kilenc hónappal ezelőtt tették le, a munkálatok pedig azóta rendben folynak.

Először itthon vásárolt be
Mészáros Lőrincnek óriási szállodabirodalma lett az elmúlt évtizedben Magyarországon. A zászlóshajó egyértelműen a Hunguest lánc, amelyhez egy korábbi összeállítás szerint 26 hotel tartozik. Ezek a szállodák főként vidéken – például Gyulán, Nyíregyházán, Tapolcán, Lillafüreden – találhatók, de akad, amelyik Montenegróban, Erdélyben vagy éppen Ausztriában működik.

Még több AKTUÁLIS…