2024. július 22. (hétfő) 10:13

A Sorsok Háza szomorú sorsa

„Még nem állnak rendelkezésre a kiállítási koncepció kivitelezéshez szükséges anyagi források”, ezért továbbra sem adhatják át a Sorsok Házát – nyilatkozta a Népszavának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.
Köves már nem is bocsátkozott jóslásokba arról, várhatóan mikor adják át a Sorsok Házát, ami az eredeti tervek szerint 2014-ben nyílt volna meg, de az épület is csak 2015-re készült el, majd azóta minden évben bejelentik, hogy csúszni fog a megnyitója.

„2021 vége óta sajnos nem történt számottevő előrelépés a Sorsok Háza »Élet fája – Éc Hájim« című állandó kiállításának fizikai megvalósításában” – mondta Köves a lapnak. Szerinte
másfél éve készen áll a kiállítási koncepció, de „előbb a Covid, majd a háborús helyzet és az ezzel járó gazdasági nehézségek miatt még nem állnak rendelkezésre a kivitelezéshez szükséges anyagi források”.
Arra a kérdésre, hogy pontosan mennyibe kerül a kiállítás, nem válaszolt, egy 2018-as kormányhatározat szerint viszont a költségvetés összesen kétmilliárd forintot biztosít a kiállítási koncepció megvalósításához és kivitelezéséhez.
Azt viszont Köves elmondta, hogy több ezer órányi életútinterjút rögzítettek holokauszttúlélőkkel, és a kiállítandó tárgyak gyűjtése is lezajlott az elmúlt években, a kiállítás pedig „a legmodernebb múzeumtechnológiai megoldásokkal és friss nyelvezettel igyekszik majd felkelteni a látogatók érdeklődését”. Februárban pedig élesedhet a kiállítást reklámozó weboldal is.
Jövő hónaptól tehát remélhetőleg már lesz honlapja az emlékközpontnak, amelyet eredetileg 2014. április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján szerettek volna megnyitni. Az épületkomplexum 2015-ben elkészült ugyan, de megnyitni azóta sem tudott, időközben ugyanis több konfliktus is kialakult a projekt körül. Schmidt Mária személye és az érintett szervezetek közötti nézetkülönbség nehezítette a haladást, és már az is felmerült, hogy más funkciót keresnek az épületnek. 2018 szeptemberében aztán Gulyás Gergely bejelentette, hogy átadják az EMIH-nek az intézményt, amely a kormány szerint 2019-ben meg is nyithat.
Nem történt semmi, Köves Slomó először azt nyilatkozta, hogy 2021-ben, 2021-ben pedig azt, hogy 2022-ben nyílhat meg, 2022-ben Gulyás Gergely azt mondta: „A remény hal meg utoljára.”
A Sorsok Háza létrehozása mintegy 7,5 milliárd forintba került, fenntartásra és állagmegóvásra 2017-es adatok szerint évente több mint 80 millió forintot költ az állam, a tulajdonosi jogokat az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja. Az EMIH csak a kiállítás elkészülte után veheti tulajdonba az ingatlant.

Még több AKTUÁLIS…