2024. május 20. (hétfő) 11:12

At ukránok megint kiakadtak Orbánra

Az ukrán külügyminisztérium hamarosan bekéreti Magyarország kijevi nagykövetét, így tiltakozva Orbán Viktor „teljességgel elfogadhatatlan” kijelentései miatt – ezt a Telex szúrta ki a Reutersen, ami pedig Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivőre hivatkozott.
Ahogy lapunk pénteken megírta:
Orbán Viktor csütörtökön a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő újságírók 15 fős csoportját.
Az eseményről Rod Dreher készített összefoglalót az American Conservative számára. A Nyugat háborúban áll Oroszországgal című írás azokat a beszélgetéseket foglalja össze, amelyeken a miniszterelnök néhány kiválasztott külföldi újságíróval folytatott aktuális politikai kérdésben, főként az Oroszországgal, az ukrajnai háborúval és az Európai Unió helyzetével kapcsolatban.
A beszélgetésen a beszámoló szerint Orbán határozott nemmel válaszolt arra, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne.
Ehhez azonban Orbán gyorsan hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul. Dreher tudósítása szerint a miniszterelnök Brüsszelt okolja minden rosszért, ami az elmúlt 30 évben történt Európában.
A tudósítás szerint Orbán a következőket is elmondta:
a Nyugat el fogja veszteni az ukrajnai háborút, de az még sokkal rosszabbra fordul. Szerinte Putyin nem veszíthet, de nem is fog, mert jön a választás, és ott nem indulhat, ha kudarcot vall
Putyin célja az, hogy irányíthatatlan roncsot csináljon az országból, éspedig azért, hogy azt a Nyugat ne tudja trófeaként felmutatni. Mi több, ez már sikerült is, Ukrajna olyan, mint Afganisztán: a senki földje
elképzelhetetlennek tartja, hogy államcsíny buktassa meg Putyint, arról nem beszélve, hogy aki követné, csak még vadabb lenne. Vagyis a puccs nem oldana meg semmit
közölte, nem könnyű neki Tanács-ülésekre járnia, hiszen ott ő a homokzsák. Hogy ezt elviselje, ahhoz erős gerinc és az a meggyőződés szükséges, hogy a választók akarata fontosabb, mint az ellenfelek véleménye.
Most Nyikolenko különösen sérelmezte Orbán afganisztánozós oldalvágását, és megjegyezte, hogy szerinte Budapest továbbra is olyan irányba halad, ami rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat.
Még több AKTUÁLIS…