2024. április 23. (kedd) 06:25

Az amerikai hadsereg lelőtte a kínai kémléggömböt

Az Egyesült Államok lelőtt egy feltételezett kínai kémléggömböt, amely az elmúlt héten Kanada és az Egyesült Államok felett is megjelent – értesült a BBC.
Nemrég került nyilvánosságra, hogy egy kínai gyártmányú, nagy méretű kémléggömböt észlelhettek Kanada és az Egyesült Államok felett, amely stratégiai fontosságú létesítmények felett készíthetett felvételeket. A Pentagon később megerősítette az értesülést, és azóta egy kisebb diplomáciai botrány kerekedett az ügyből.
Brynn Tannehill amerikai pilóta korábban arról beszélt, hogy az elsődleges problémát az jelenti, hogy a léggömb lelövése halálos veszélynek tehetné ki az alatta tartózkodókat, egy elég nagy területen. Ezen kívül, mint a volt pilóta mondta, az is nehézséget jelent, hogy ezek a léggömbök több mint 30 kilométeres magasságban is operálhatnak, és a legtöbb amerikai légvédelmi rendszert nem arra tervezték, hogy ilyen magasságban semmisítsen meg célpontokat.
Figyelmeztetést adtak ki és több repteret is lezártak
Három repülőteret és a közvetlen légterüket is lezártak Dél-Karolina partjainál, mivel az amerikai katonai repülőgépek célba vették a kémléggömböt az Atlanti-óceán felett. Az AP hírügynökség szerint a felvételeken látszott, hogy a léggömb egy kisebb robbanás után a tengerbe zuhant.
A Flightradar24 nevű nyomkövető weboldal az amerikai légierő és a parti őrség repülőgépeit mutatta az észak-karolinai Wilmington és Myrtle Beach közötti égbolton. A parti őrség azt tanácsolta a hajósoknak, hogy hagyják el a területet a „jelentős veszéllyel járó” katonai műveletek miatt.

Még több AKTUÁLIS…