2024. május 20. (hétfő) 12:12

Brémai bombariadó

Németországban, 78 évvel a második világháború befejeződése után is naponta, hetente bukkannak régi fegyverekre, lőszerekre és más hadianyagokra a szakemberek. Az Északi-tengertől 60 kilométerre fekvő Brémában január végén egy fél tonnás bomba került elő egy építkezésen.

A bő félmillió lakosú Hanza-városban hétfőn 23 órától 2,5 ezer embert kellett evakuálni. Zömüket iskolákban helyezték el, mások rokonoknál, ismerősöknél találtak menedékre. A rendőrség keddi tájékoztatása szerint az 500 kilós brit bomba robbanó szerkezetének hatástalanítására nem volt mód. Ezért a specialisták az egy kilométeres körzetben lezárt raktár területén semmisítették meg sikeresen a veszélyes hadianyagot. A január 24-én hajnalban bekövetkezett detonációt a kikötőváros távolabbi kerületeiben is hallani lehetett.

Kedd reggelre normalizálódott az élet Brémában. A polgárok visszatérhettek otthonaikba. Az északnémet településen a jövőben is várhatók hasonló evakuálások, mert a Hanza-metropolisz építményeinek, gyárainak 62 százaléka semmisült meg 1945 tavaszáig. A brit és amerikai légierők mintegy 170 alkalommal bombázták „Bremen”-t: a Weser-parti iparváros 4 ezer lakosát veszítette el a nácikorszak végóráiban.

.

Még több AKTUÁLIS…